Sidste nyt 15. december 2020.

A F L Y S N I N G
På grund af Corona-situationen har vi desværre været nødt til at aflyse vores medlemsmøde den 5. januar.
Vi håber at kunne arrangere foredraget til efteråret næste år.


Fra vort medlem Torben Bank Sørensen har vi modtaget to links til registre over Døde i Danmark 1943-1969 og Døde i Fredericia og omegn 1891-1990. De er begge tilføjet linksektionens side 2

Vi vil gerne ønske alle en rigtig glædelig Jul og et godt Nytår.


Sidste nyt 16. november 2020.

A F L Y S N I N G
På grund af Corona-situationen har vi desværre været nødt til at aflyse vores medlemsmøde den 1. december.
Vi håber at kunne arrangere foredraget til efteråret næste år.


Programmet for foråret 2021 er nu opdateret.
I disse corona tider er intet sikkert, og hvis vi er nødt til at aflyse foredraget i januar eller februar, så kunne det måske flyttes til april, så den medlemsaftenen i stedet bliver til et foredrag.


Sidste nyt 12. november 2020.

Så nærmer den mørke tid sig med raske skridt og nu ville vi jo normalt være i fuld gang med medlemsmøder og foredrag, men som tidligere nævnt så tvinger Corona-situationen os jo til at aflyse disse. Men så må vi jo i stedet gå på Internettet og se, hvad der så dukker frem.

Det er ved at være længe siden, at der er kommet nyheder på linksektionerne, men denne gang kan der bydes på nogle sider, der dækker nogle lokale områder indenfor Trekantområdet. De er alle tilføjet linksektionens side 2, da de indeholder forskellige oplysninger om sognene der.
Den første er en meget imponerende side om familien Mejlby ved Randers. Jamen det har da ikke meget med Trekantområdet at gøre, vil I jo nok sige? Og det er korrekt, men der er adskillige familier beskrevet inde på denne side, herunder familien Svendsen, hvor der kan findes oplysninger i gårdene ved Viuf og Pjedsted.

De 2 andre links peger hen på 2 bøger, der ligger indskannede i Slægtsforskernes bibliotek.
De er skrevet af Bjarne H. Eeg og hedder »Slægterne fra Gauerslund sogn i Holmans Herred« og »Slægterne fra Vejlby sogn i Elbo Herred«. Hvis man har aner, der har levet i disse sogne eller er gift der med een i disse sogne, så er disse 2 værker guld værd. De består af 3 dele. Første del er lister sorteret på den enkelte persons navn, mens tredje del er lister sorteret efter forældrenes navne. Den anden del er efterslægtstavler, der er samlet gård for gård med henvisninger til andre gårde, dersom personen optræder på disse.
Da jeres webmaster for mange år siden i en pause under et foredrag fandt værket om Gauerslund og begyndte at læse det, må jeg indrømme, at jeg ikke hørte resten af foredraget, fordi det gik op for mig, hvad det var, jeg havde fået fat i. Det var kort sagt hele min slægt i Gauerslund fra perioden 1600 til 1800.
Eftersom bøgerne i dag er skannet ind i PDF-format, så kan man søge i dem efter give navne, og det er en stor fordel.


Sidste nyt 25. oktober 2020.

A F L Y S N I N G E R
På grund af Corona-situationen har vi desværre været nødt til at aflyse vores medlemsmøde den 3. november.
Ligeledes er arrangementet med Danske Slægtsforskere i Bygningen den 29. oktober aflyst.
Det fremgår også af programmet.


Sidste nyt 8. september 2020.

Bemærk, at tid og sted for Åben hus arrangementet med Danske skægtsforskere den 29.oktober er blevet ændret og opdateret i programmet.
Det er flyttet til Bygningen, Den Store Sal, Ved Anlæget 14B, Vejle.


Sidste nyt 10. juli 2020.

Så er programmet opdateret.

Bemærk, at vi starter klokken 19:00, dvs 15 minutter tidligere, end vi tidligere har gjort.

Vi vil forsøge at gennemføre vores foreningsmøder efter de retningslinier, der er udstukket i forbindelse med Corona-epidemien. Hvis det ikke er muligt at gennemføre disse, så vil der blive givet besked på hjemmesiden eller pr mail.

Bemærk, at der er 2 ekstraordinære arrangementer på programmet hhv den 21. og 29 oktober.


Sidste nyt 21. marts 2020.

På grund af krisen omkring Corona-virusen og forsamlingsforbuddet på max 10 personer, så er møderne den 7. april og 5. maj aflyst.
Der arbejdes på at få Erik Kann til at komme til efteråret i stedet for april. Det hører I nærmere om. Vi håber, at der er styr på virussen til mødet den 1. september.


Ved vores generalforsamling tidligere på måneden blev Helle Sørensen og Poul Bæk valgt ind i bestyrelsen i stedet for Benny Toft, der ikke ønskede genvalg, og Anton Dorph-Petersen, der ikke ønskede genvalg pga sygdom.
Bestyrelsen konstituerede sig så efterfølgende, så Helle Sørensen blev formand, Torben Bank Sørensen kasserer, Anneth Johansen sekretær, Poul Bæk menigt medlem og Leif Madsen menigt medlem.
Kontaktoplysningerne er nu blevet opdateret.


Der blev efterlyst en oversigt over, hvor man kan parkere, når man skal deltage i vores møder.
forsiden er der nu lavet en link til Vejle Kommunes hjemmeside, hvor der vises ebn oversigt over P-pladser.


I skal heller ikke snydes for lidt nyt i linksektionen. Der er tilføjet et link til en side med et index til dødsboer i Statstidende fra midten af 2001 og frem. Vær opmærksom på, at året til venstre på siden er fødeåret, ikke året for dødsfaldet.
I finder det på linksektionens side 2.Sidste nyt 16. februar 2020.

Den 4. februar holdt Michael Dupont et meget interessant foredrag om faderskabssager, skilsmissesager og adoptionssager. Han fortalte om mange af de kilder, der er til rådighed. Problemet er mange gange at finde ud af, hvorledes administrationen var organiseret på det pågældende tidspunkt. Her nævnte han bl.a. DigDag, der er en forkortelse for Digitalt atlas over Danmarks historisk-administrative geografi. Siden har desværre været hærget af et hackerangreb, hvorfor man indtil videre kun kan stille en midlertidig side til rådighed, hvor kun kernefunktionaliteten er tilgængelig.
Der er lagt et link til den på linksektionens side 1.

Siden i sig selv er ganske simpel.
I udsnittet fra siden er der øverst til venstre et felt, hvor man kan indtaste en dato for det tidspunkt, som man ønsker at få vist for. Nedenunder denne kan man så vælge den type administrativ inddeling, som man ønsker at få vist. Når man så klikker på det amt, sogn etc, som man ønsker yderligere informationer om, så kommer der i venstre side et par fejlmeddelelser, men under dem, står de oplysninger, som er relevante for os. I eksemplet her er der i stedet for 2020 tastet 1800 i tidsfeltet.
    


Desuden er samtlige links i linksektionerne gennemgået, afprøvet og opdateret.
Der var en del, hvor selve linket var ændret og skulle udskiftes, samt nogle der var helt døde.
Hvis I oplever, at der er links, der ikke fungerer, så vær venlige at sende en mail til Webmasteren.Sidste nyt 31. januar 2020.

Den 7. januar holdt Per Andersen et meget spændende foredrag om, hvorledes man finder personer i 1900-tallet. Det var glædeligt at se, at der var stor tilslutning til foredraget. Netop det, at vi kommer op i nyere tid, giver nogle udfordringer med tilgængelighedsfrister og ikke mindst GDPR-direktivet, der giver mange udfordringer. Per kom med mange eksempler på, hvorledes man kan finde den relevante information, og på hans hjemmeside er der en hel sektion med vejledninger.
Der er lagt et link til den på linksektionens side 3.


På litteraturlisten er også tilføjet en bog af Kathrine Tobiasen, der vejleder om, hvorledes man bærer man sig ad, når man er kommet så langt, at man vil til at formidle sin slægtsforning videre. Den hedder "At skrive slægtshistorie: idébog for slægtsforskere"

I lektørudtalelsen om bogen ved Vejlebibliotekerne skriver Kresten Søe Christensen:
En glimrende bog for både begyndere og viderekommende, som har lyst til at nedskrive og formidle slægtshistorie. Bogen, som er veldisponeret i et indbydende layout, giver inspiration til at komme i gang og organisere sit stof mht. hvad der skal tages med eller bør udelades af fx ophavsmæssige eller etiske grunde. Hertil kommer pointering i vigtigheden af at levendegøre stoffet med både den store lands- og den lille lokalhistoriske ramme. Det bedste er vægten på at skrive, så det fænger. Her er rådene mange, og forfatteren er rigtig god til at formidle, begrunde og eksemplificere sin vejledning i at undgå historieformidlingens fælder. Der er råd mht. billedmateriale, gode henvisninger til yderligere læsning plus noget om slægtshistoriske pc-programmer og udgivelse. Et yderligere plus er en god vejledning i at omgås kilder og opfordring til at opsøge biblioteker og arkiver i arbejdet. Fremstillingen er journalistisk og meget konstruktiv i sin formidling.Sidste nyt 7. december 2019.

Så er programmet for foråret blevet opdateret. Der er mange spændende foredrag og medlemsmøder. Så vel mødt.

Vi vil gerne ønske alle en rigtig glædelig Jul og et godt Nytår.


Sidste nyt 28. oktober 2019.

På grund af sygdom har foreningen desværre måttet aflyse kurserne i slægtsforskning for begyndere og let øvede. Vi beklager meget.


Sidste nyt 2. september 2019.

Så går det løs igen. I morgen starter en ny række foredrag, kurser og medlemdsmøder, som I kan se i programmet.

I sommerferien har jeres webmaster været en tur i Den Gamle By i Århus. Man har nu fået bygget det nye 1974-kvarter, hvilket er virkeligt spændende at gå rundt i og genopleve. Og ja, genopleve er det rigtige ord. Man er nu selv kommet på museum!!! Oplev en radio/tv-forretning anno 1974. Eller knallertværkstedet med lugten af olie og benzin. Eller minimarkedet osv osv.
Under hele kvarteret er der så en kæmpe udstilling på 800 m2 om Århus historie gennem 1200 år - fra vikingetiden til nutiden.
Yderst imponerende.
Inden yngre mennesker begynder at more sig over, at »man er kommet på museum«, så skal det bemærkes, at man er ved at lave et nyt 2014-kvarter. Det er dog ikke færdigt endnu. Man er begyndt på det allerede nu, fordi udviklingen går så stærkt, at det i løbet af kort tid kan blive svært at få fat i tidstypiske ting fra den periode.

Måske en ide til bestyrelsen med en sensommerudflugt til Den Gamle By.

Men hvorfor så meget skriveri om Den Gamle By?
Jo, en af udstillingerne i det gamle 1864-kvarter handlede om en mand, fra han startede som snedkerlærling, blev svend, drog på valsen og til sidst blev mester. Det sidste var ikke helt ukompliceret, for da han overtog den afdøde mesters Heines virksomhed, var han tvunget til at gifte sig med enken, hvilket hans kæreste selvfølgelig blev stiktosset over. Det hele beskrevet med nydelige tegninger i stor størrelse på udstillingen. Disse tegninger er også udgivet i den lille tegneserie af Ingo Milton, der hedder "Den Behøvlede Svend". Tegneserien, der retter sig mod både børn og voksne, fortæller historien om Oskar Larsen. Historien er fiktiv, men forløbet er historisk korrekt og og alle faktuelle oplysninger er forankret i virkeligheden. Den kan anbefales som inspiration til ens egen slægtsforskning.


En anden bog, som er interessant, har den noget tørre titel "Til evig ihukommelse: økonomi og mindekultur i kirkerne i fire jyske købstæder i 1600- og 1700-tallet". Bibliotekets resume fortæller: Gennem en beskrivelse af de historiske kendsgerninger i blandt andet inventar, regnskaber og kirkernes historie præsenteres mindekulturen i købstadskirkerne i Kolding, Vejle, Fredericia og Horsens i 1600- og 1700-tallet, hvor velhavende borgere betalte sig til gode siddepladser i kirken, og til et varigt minde, som f.eks. en altertavle.
Og det er også rigtigt, men bogen slutter af med en sammenligning af de fire byer, og prøver at forklare, hvorfor de udviklede sig så forskelligt, som de gjorde. Der er flere forklaringer, manglende privilegier; ødelæggende krige; dårlige adgangsforhold osv. Men en af de mest interessante forklaringer er havnen. Horsens, den suverænt rigeste købstad, havde en havn. Men Vejle og Fredericia manglede en. Kolding havde en, men den var misligholdt. Først da f.eks. Vejle fik lavet en ordentlig havn i 1826, skabtes fremgang i byen. Det samme skete for de andre byer.
Så er det jo interessant at følge den diskussion, som politikerne har for øjeblikket med at lukke erhvervshavnene mere eller mindre.


Den tredje bog behandler et meget alvorligt emne, nemlig "Svenskekrigene 1657-60", og hvor tæt Danmark var på at blive udslettet.
Der er tale om et værk på ikke mindre end 624 sider, der beskriver de politiske forhold på det tidspuinkt; hvorfor man startede krigen; de hvervede tropper og behandlingen af de besatte områder; toget over bælterne og Freden i Roskilde, der afsluttede den første Svenskekrig - sådan da. Dernæst starten på den anden Svenskekrig, hvor svenskekongen fortrød, at han ikke havde gjort arbejdet færdigt og erobret hele Danmark.
Forskellen på de 2 krige var, hvem der var agressoren, dvs hvem havde erklæret krig. I den første var det Danmark, der havde erklæret krig, og da var man ikke særlig interesseret i at komme landet til hjælp. I den anden var det Sverige, der havde erklæret krig. Dermed var situationen en helt anden. Man var desuden på internationalt hold ikke interesseret i, at adgangen til Østersøen kom under svensk kontrol, hvilket bl.a. medførte, at den hollandske flåde kom til hjælp under Københavns belejring.
Konsekvenserne for landets befolkning beskrives også. Især Jylland, men også Fyn, kom til at holde hårdt for. For Jyllands vedkommende var det 3. gang indenfor 30 år, at svenske tropper havde hærget og plyndret det. Under Svenskekrigen menes det, at henved 30% af befolkningen omkom.
"Svenskekrigene 1657-60: Danmark på kanten af udslettelse af Lars Christensen er meget spændende læsning, hvor man i modsætning til meget gængs historielitteratur også oplyses om, hvad der skete udenfor København.


Sidste nyt 18. juni 2019.

Programmet er blevet opdateret med programmet for efteråret.

Bemærk de 3 kurser i slægtsforkning for begyndere og let øvede,
der afholdes onsdag d. 9. oktober, onsdag d. 23. oktober og onsdag d. 13. november.


Sidste nyt 21. maj 2019.

Vi har desværre været nødt til at aflyse sommerudflugten i år pga manglende tilslutning.


Sidste nyt 1. april 2019.

Efter generalforsamlingen fortalte Peder Udesen om anvendelsen af kirkeregnskaberne. Vejles kirkebøger er kun bevaret tilbage til 1714, men regnskaberne er bevaret endnu længere tilbage. De er tilmed nu digitaliserede. Via dem vistes, hvorledes man kunne fastslå datoen for en begravelse før 1714.

Derefter blev de fremmødte stillet en opgave: "Hvor finder man Ole Pedersens skifte?".
Vi diskuterede forskellige måder, men fandt desværre ikke en løsning den aften.
Løsningen blev fundet nogle dage senere godt skjult på Rigsarkivets hjemmeside under punkterne "Hjælp og vejledning" og "Hjælpemidler og foldere". Her finder man vejledningen Skifter – udenfor København, hvor der henvises til Axel Nørlits bog: »Skifteprotokoller i Landsarkivet for Sjælland m. m. : for Amter, Amtstuer samt Godser og Institutioner paa Sjælland, Samsø og Møn : Registratur og Stednavneregister.«.
Man kan finde den på Slægtsforskernes Bibliotek, som vi hørte om i februar måned. I finder et link til den på linksektionens side 1.
Nåh ja, skiftet fandtes for resten under Universitetets Gods.

For nogle måneder sendte DR en meget interessant udsendelse om Den spanske Syge og de alvorlige konsekvenser, som det fik for samfundet på daværende tidspunkt. Den kan ses indtil den 12. december 2019. Der er lagt et link til den på linksektionens side 3.


Sidste nyt 5. februar 2019.

Per Andersen, der er næstformand i Danske Slægtsforskere, fortalte i aftenens foredrag om "Slægtsforskernes Bibliotek".
Det har som mål at gøre slægts- og lokalhistoriske skrifter tilgængelige på nettet.
linksektionens side 1 er der lagt et link ind til biblioteket.Sidste nyt 14. januar 2019.

Så er der igen tilføjet nogle nye links til linksektionerne.
linksektionens side 1 er der tilføjet Københavns Stadsarkivs hjemmeside. Der er i løbet af de seneste år blevet lagt mange digitaliserede og transskriberede kilder ud på arkivets hjemmeside, som man kan søge på. En virkelig hjælp, når man skal søge efter aner i København.


Hvis man har med Roskilde at gøre, så kan siden med Roskildes udvikling være interessant, for der kan man følge udviklingen gennem tid for en bestemt adresse. Hvorledes har bygningen set ud? Hvilke butikker har der været der? Hvem ejede dem? Osv osv. Prøv f.eks. at slå op for Algade 2. Der er der en meget omfangsrig beskrivelse.
Måske en ide at lave noget tilsvarende for Vejle?
Linket kan findes på linksektionens side 2


Ved vores møde i december lavede jeres webmaster en lille demonstration af en utility (et nytteprogram) ved navn Greenshot. Det vakte en vis begejstring. Men hvad er det så? Jo, Greenshot er et genialt program til at tage skærmkopier. Og det bedste er, at det er gratis. Når man har markeret den del af skærmen, som man vil tage en kopi af, så er der f.eks. mulighed for at indramme dele af det; nummerere dele af det; udpege områder med pile etc etc. Det nemmeste er at vise nogle eksempler.

Det første er et tilfældigt udsnit fra Vejle kirkebog 1714-1785 taget fra Arkivalieronline. Som det ses, så er der indtegnet en pil mod årstallet, en oval cirkel omkring hvad det er (trolovelser og bryllupper), og endelig en firkantet boks omkring det, som man er interesseret i.
Der er også mulighed for at tilføje en tekstboks, hvor man f.eks. kan registrere en kilde eller en anden kommentar. Dette er blot et lille udsnit af de muligheder, som programmet byder på.


Det andet eksempel viser muligheden for at nummerere personer på et billede. Det kan programmet nemlig også. Jeg har her taget en kopi af billedet på foreningens forside og nummereret personerne på det ved hjælp af Greenshot.
Hurtigt og nemt.


Jeg håber, at I kan se de muligheder, som programmet giver slægtsforskere.
Det har i hvert fald medført, at der er oprettet en ny sektionlinksektionens side 3.
Den hedder ganske enkelt »Tips, tricks og nyttige programmer«


Arkiv for tidligere »Sidste nyt«

Sidste nyt 20. november 2018.

Så nærmer Julen sig med raske skridt. Godt og vel en månedstid endnu. Og inden vi får set os om, så er Nytåret også overstået, og vi skal så i gang igen. Så er det jo heldigt, at programmet lige er blevet opdateret.
Der er mange spændende foredrag og ikke mindst en udflugt til Politimuseet i Kolding.


Jeres webmaster var for et stykke tid siden på Koldinghus for at se udstillingen "Magtens smykker" og selvfølgelig selve slottet. Men vanen tro så tog jeg også en runde ind i butikken på museet for at se, hvilke bøger de havde der.

Mange var der, men især 2 faldt i øjnene:
Den ene hedder "Da spaniolerne kom" og fortæller om, da spanierne kom til Danmark i 1808. Den beskriver kulturmødet mellem 2 på nogle områder meget forskellige kulturer -- vil I tro, de spiser salat og snegle ! -- men også hele den politiske og militære baggrund, der medførte, at spanierne senere trak sig ud af Danmark efter overenskomst med englænderne.
I bogen er også nævnt en ring fra en spansk soldat til en dansk pige; en ring, der også var udstillet på Koldinghus, og som er flettet omkring et halmstrå med hvide hestehår og tråde fra soldatens røde uniformsjakke samt guldtråde fra skulder-epauletterne, der danner hendes navn Maren Christine. Et imponerende stykke arbejde.
Bogen, der er rigt illustreret, giver et godt indtryk ikke bare af samtiden, men også af spanierne selv.

Den anden bog er en mursten, der hedder "1864 - Sønner af de slagne".
Åh nej, vil nogle måske sige - 1864 igen, igen.
Men det yder ikke denne bog retfærdighed. For i modsætning til mange andre bøger, der blot fokuserer på den første slesvigske krig 1848-51, og derefter November-forfatningen og krigen 1864, så argumenterer forfatteren med, at det hele startede med tabet af Norge i 1814, der medførte, at den tysksindede befolkning i Hertugdømmerne derved kom til at udgøre en meget stor del af Helstaten, der bestod af Kongeriget Danmark, hertugdømmerne Slegsvig og Holsten, samt Lauenburg. Holstens medlemskab af det Tyske Forbund i 1815 medførte på sigt, at de tyske stater fik indflydelse på de politiske forhold i Kongeriget Danmark. Dette, sammenholdt med stormagterne Ruslands, Englands og Frankrigs indblanding, afstedkom også et værre roderi, hvor man blev kørt politisk rundt i manegen og til sidst måtte sætte hælene i. Desværre var det lige vand på Bismarcks mølle og hans planer om at samle de tyske stater til det tyske kejserrige. De danske politiske ofte kaotiske forhold i perioden gennemgås også indgående. Endelig behandles perioden efter 1864 også, men ikke så indgående.
Et kapitel er tilegnet bagklogskaben, hvor man forsøger at besvare lederen af Udenrigsministeriet 1858-99 Peter Vedels spørgsmål: »Hvad mener De egentlig, vi skulle have gjort?« Essensen af analysen er vel, at meget blev gjort, meget skulle ikke have været gjort, og en hel del skulle have været håndteret væsentligt anderledes. På den anden side må man vel også erkende, at en deling af Slesvig på det tidspunkt var politisk umuligt.
Bogen kan virkelig anbefales, dersom man ønsker at kende mere til de politiske og samfundsmæssige forhold i perioden fra begyndelsen til slutningen af 1800-tallet. Den er ikke let læsning, men meget spændende at læse.

Begge bøger er lagt ind på Litteraturlisten.


Sidste nyt 19. september 2018.

Så er vi i luften igen efter at den server, hvor vi gennem 16 år har haft hjemmesiden liggende, uden varsel blev lukket ned.
Bemærk, at vi også har fået vores eget domænenavn:

vejleslaegt.dk
så husk at opdatere dine genveje til siden.


Sidste nyt 1. september 2018.

linksektionens side 2 er der tilføjet et link til en side, hvor man kan læse de illegale blade
Frit Danmark, De frie Danske og det illegale Information.
Man kan læse to af de vigtigste blade, nemlig Frit Danmark og De frie Danske i fuld længde.
Via indekset er det muligt at søge i begge blade på personer, steder osv.
Desuden kan man læse det illegale Information, der 1943-45 var undergrundspressens nyhedsbureau, og bruge et indeks til opslag i Information.

Nogle gange får man pludselig fat i nogle interessante bøger, og når man så undersøger, hvad forfatteren ellers har skrevet, dukker der ind imellem et meget righoldigt forfatterskab frem. En sådan forfatter er Niels Peter Stilling. Han har udgivet en lang række bøger bl.a. om Danmarks Herregårde, senest 4 bøger udgivet i perioden 2014 til 2018. De indeholder mange billeder og oplysninger om herregårdene. De kan lånes på Vejle Bibliotek.
Niels Peter Stilling har også udgivet bogen En malerisk Danmarksrejse: O.J. Rawerts akvareller 1810-1850.
Den kan også varmt anbefales. Men prøv selv at søge i Vejle Biblioteks database.
Bøgerne er lagt ind på Litteraturlisten.Sidste nyt 4. juli 2018.

Programmet er blevet opdateret med programmet for efteråret.

Kontakterne er blevet opdateret med vores nye bestyrelsesmedlem Benny Tofts oplysninger.Sidste nyt 10. april 2018.

Programmet er blevet opdateret med oplysninger om vores sommerudflugt til Glud Museum den 26. maj,
samt et yderligere medlemsmøde den 1. maj.
Medlemsmødet den 1.maj blev arrangeret, fordi der ved forrige møde var stemning for at afholde et sådant.


Sidste nyt 26. marts 2018.

Hanne Baden og John Buch Larsen er blevet tilføjet Hvem forsker hvad.


Linket til arkivalieronline.dk virkede i en periode ikke. Men det ser ud til, at det er i orden igen.
Det er atter tilføjet linksektionens side 1.

linksektionens side 3 er der tilføjet en lille specialitet.
Det er kortfilmen fra 1948, Her er banerne, hvor der fortælles om Statsbanernes virksomhed. Fredericia Station spiller en central rolle i filmen.


Den 6. marts 2018 blev der afholdt ordinær generalforsamling i Vejleegnens Slægtshistoriske Forening.
Referatet blev taget af Flemming Topsøe-Jensen.Sidste nyt 17. februar 2018.

En ide fra jeres webmaster:
For et stykke tid siden var vi to, der skulle gennemgå og transskribere et gammelt skifte. Det kan godt være svært for begge at se det med en almindelig skærm, hvorfor vi kom til at tænke på, at man jo kunne koble sit TV til den bærbare PC og derved få en meget stor skærm. Yderligere er det muligt at udvide skrivebordet i Windows, så TVet viser noget af skrivebordet, og den bærbare en anden del af skrivebordet.

Det blev prøvet og fungerede fortrinligt.
Skiftet, der var skannet ind på Arkivalieronline, blev så vist på den store skærm, mens der på den bærbares lille skærm var åbnet et Word dokument, hvori teksten blev skrevet ind.

Jeg havde købt et HDMI kabel til at forbinde den bærbare med TVet. Et sådant kan købes mange steder til et rimeligt beløb. Det bør ikke være for kort, så i mit tilfælde havde jeg anskaffet et på 10 meter i
Harald Nyborg. Det kan fås mange andre steder også. Det var rimeligt simpelt at koble til enhederne. Der findes andre måder at forbinde en bærbar med et TV, men det vil ikke blive beskrevet her.

I det følgende beskrives, hvorledes det blev gjort med Windows 10:

Forbind den bærbare og TVet med HDMI kablet.
Stikkene glider nemt på plads, så hvis det kniber med at få det
på plads, så prøv at vende stikket. Brug ikke vold!

 
Nu tændes for den bærbare og for TVet.
Det kan være nødvendigt at vælge HDMI som signalkilde på TVet.
Hvorledes det gøres afhænger af modellen.
 
På den bærbare vælges nu Windows Key + P Windows Key + P

Der vil nu dukke en menu frem, hvor man kan vælge,  
hvorledes skærmen skal vises.
Vælg Udvid ( Expand på engelsk ).


I kan vende tilbage til den oprindelige indstilling
ved at vælge Kun pc-skærm.
Projicer

Det var det hele.
I vil nu kunne flytte rundt på vinduerne mellem den bærbare og TVet.

Der er selvfølgelig mange yderligere indstillinger, som der kan laves.
F.eks. om TVet skal befinde sig til højre eller venstre for den bærbares skærm.
Det er beskrevet på engelsk her. på en meget udførlig måde.

Hvis det ikke virker for jer, så nytter det ikke, at I kontakter mig.
Jeg kan ikke yde support på det.Sidste nyt 30. januar 2018.

linksektionens side 3 er der tilføjet et link til en hjemmeside, hvor man via et kort kan lave opslag på Danske Herregårde.
På siden oplyses følgende:
Til hver af gårdene på kortet over de danske herregårde er der knyttet en række basisoplysninger, der stammer fra 2011. Ud over at placere de enkelte gårde geografisk med region, kommune og adresse og gårdens eventuelle hjemmeside, oplyser de forskellige opslag for hver enkelt herregård dens væsentligste bygningshistoriske årstal, hvem der aktuelt ejer den pågældende gård, gårdens nuværende størrelse målt i hektar, hvilken funktion den erhvervsmæssigt udfylder i dag, om og i hvilket omfang der er offentlig adgang til ejendommen og eventuelt supplerende bemærkninger om den enkelte gård. Endelig oplyses det, hvilke kilder de konkrete oplysninger er hentet fra.

Kortet er udviklet af Dansk Center for Herregårdsforskning, hvis hjemmeside allerede forefindes i linksamlingen.


Sidste nyt 11. januar 2018.

Godt Nytår, allesammen.

kontaktsiden er webmasterens mailadresse opdateret.
Så hvis I har gemt den i jeres mailprogram, så husk at opdatere den.


Sidste nyt 28. november 2017.

I Vejle Amts Folkeblad kunne man forleden læse, at streamingsitet "Danmark på film" har lagt endnu flere historiske film ud til gratis brug. En del af dem er fra Vejle og omegn.
Der er lagt et link til den på linksektionens side 2.

I de seneste år bliver der åbnet for flere og flere af arkiverne, der blev dannet i forbindelse med opgøret efter besættelsen. Forfatter og læge Andreas C. Johannsen har som den første nogensinde fået adgang til Lægeforeningens udrensningsarkiv. På baggrund af dette og mange andre kilder har han skrevet bogen "Danske læger under nazismen". Det er fortællingen om Lægeforeningens opgør efter besættelsen med kolleger, som var mistænkt for unationale handlinger. Bogen giver et grundigt indblik i de enkelte sager, og de ofte meget alvorlige konsekvenser, som de fik for den enkelte læge.
Der gøres meget ud af at beskrive de specielle forhold i Sønderjylland, som der eksisterede dengang.
Bogen er lagt ind på Litteraturlisten.


Sidste nyt 23. oktober 2017.

Fra vort medlem Hanne Baden har vi modtaget et link til en hjemmeside med Ordbog til det ældre danske Sprog (1300-1700). Hvis man bladrer ned til sektionen "Om kalkarsordbog.dk", finder man flere henvisninger til andre ordbøger - f.eks. Gammeldansk Ordbog.
Der er lagt et link til den på linksektionens side 3.


Programmet er blevet opdateret med arrangementerne for foråret 2018.


Sidste nyt 5. juli 2017.

Så er programmet for efteråret lagt ud på foreningens hjemmeside.

Bemærk, at Sommerudflugten til Fængselsmuseet i Horsens afholdes lørdag den 23. september.


Sidste nyt 9. april 2017.

Sommerudflugt.
Af forskellige grunde har det vist sig, at vi ikke kan afholde den planlagte udflugt til Fængselsmuseet i Horsens lørdag d. 20. maj. – Der er bl.a. den store Gorm Den Gamles familiefest i Kongernes Jelling netop den samme lørdag. I stedet er det besluttet, at, Sommerudflugten til Horsens udsættes til lørdag den 23. september.
Bestyrelsen har besluttet, at foreningens kasse betaler for rundvisningen på Fængselsmuset i Horsens (1.100,- kr.). De enkelte deltagere skal så selv betale for entréen, der er på 95,- kr. – Vi vil dog få grupperabat for en gruppe på 10-25 personer.
Rundvisningen starter kl. 10,00 og varer 75 minutter. – For at vi kan gå ind på museet i samlet flok – og dermed opnå grupperabat – mødes vi udenfor museet kl. 9,45. For at gøre turen til Horsens billigere for den enkelte foreslår vi, at man aftaler at køre flere sammen i hver bil – disse udgifter står den enkelte selv for. Efter rundturen på Fængselsmuseet vil det være rart med en kop kaffe, men da der ikke er et cafeteria på museet foreslås, at vi samles på Café Lorentzen, der ligger lige ved siden af museet. Også her betaler den enkelte selv for sin kaffe. Tilmelding til sommerudflugten skal ske til bestyrelsen, helst senest ved det almindelige medlemsmøde den 5. september. Det skal ske efter “først til mølle”-princippet, idet der kan være max. 25 personer på rundvisningen.


Almindeligt medlemsmøde.
Da den ellers planlagte sommerudflugt bliver udsat til september, afholder vi et almindeligt medlemsmøde på Vejle Stadsarkiv tirsdag den 2. maj kl. 19,15. – Vi vil medbringe vores computere og hjælpe hinanden med den enkeltes slægtsforskning. Vi har nok en del oplysninger, der kan udveksles med hinanden. Bliver der særlige spørgsmål i løbet af aftenen, kan vi prøve at vise det på storskærmen i lokalet. – Så husk at tage jeres computere med!


Kommende sammenlægning af DIS-Danmark og SSF (Sammenslutningen af Slægtshistoriske Foreninger).
Som allerede meddelt ved flere af vores møder skal DIS-Danmark og SSF sammenlægges – en sammenlægning der nok bliver i løbet af 2018. En sådan sammenlægning vil under alle omstændigheder berører vores forening, hvorfor vi på et tidspunkt skal tage stilling til dette. Når denne sammenlægning bliver en realitet, vil det blive nødvendigt med en ekstraordinær generalforsamling i vores forening – hvilket selvfølgelig vil blive meddelt til den tid. Bestyrelsen har vedtaget, at 2 af bestyrelsens medlemmer (Torben Bank Sørensen og Anton Dorph-Petersen) deltager i SSF’s årsmøde i Odense lørdag den 29. april. Det er vigtigt, at vi på den måde bliver rustet bedst muligt til den planlagte sammenlægning af DIS-Danmark og SSF – og måske endda kan sætte vores “fingeraftryk” på denne proces. SSF har udsendt et 4 siders dokument – Sammenslutning af DIS-Danmark og SSF – hvad kommer det at betyde for din forening og for dig. – Dette dokument udsendes, sammen med denne mail,&xnbsp; til alle medlemmer af Vejleegnens Slægtshistoriske Forening, så vi alle kan forberede os bedst muligt på, hvad der skal ske.
Dokumentet kan ses her.


Sidste nyt 17. marts 2017.

Bemærk, at udflugten den 20. maj til Fængselsmuseet i Horsens er blevet flyttet til den 23. september 2017.


Sidste nyt 5. marts 2017.

Ved vores medlemsmøde i december havde jeg, Peder Udesen, fornøjelsen at fortælle om vores hjemmeside, og hvordan man kan anvende den. Hvad ville være mere nærliggende end at vise et praktisk eksempel, så inspireret af et tidligere medlemsmøde, hvor jeg havde hjulpet et af vore medlemmer med opslag i lægdsruller, var det jo nærliggende at bruge dette som eksempel.
Til dette lavede jeg en PowerPoint præsentation, "Lægdsruller - Hvad er det, og hvorledes kan man anvende dem.".
Efterfølgende er jeg af flere medlemmer blevet opfordret til at lægge den ud på foreningens hjemmeside, hvilket nu er gjort.
Det er lagt ind på linksektionens side 3.

Nu er det jo ikke alle, der har PowerPoint installeret, men Microsoft har lavet en gratis PowerPoint Viewer, som I kan finde her.


Sidste nyt 28. februar 2017.

Jeg har nu modtaget tingbøgerne for Holmans Herred og Holmans, Elbo & Brusk Herreder, Vejle Amt af Gert Hviid dækkende perioden 1661 til 1700. Der er huller i årgangene, og det skyldes, at de ikke eksisterer mere.
Gert oplyser mig, at det har taget ham mere end 10 år at transskribere de 29 bøger, så der er tale om et kæmpearbejde.
De er også lagt ind under punktet Transskriberinger


Sidste nyt 15. februar 2017.

Ved vores sidste medlemsmøde havde jeg fornøjelsen at kunne fortælle, at vi havde fået tilbudt af Gert Hviid, at vi måtte få de tingbøger og kirkebøger, som han har transskriberet, til foreningens hjemmeside. Dette kunne jeg med stor glæde sige ja tak til på foreningens vegne.

Dette er en helt ny type materiale, som vi ikke tidligere har haft på hjemmesiden, hvorfor jeg har valgt at oprette et nyt punkt på menuen, nemlig Transskriberinger.

I første omgang er der lagt 7 kirkebøger og 1 skifteekstrakt ind på siden.
Der vil senere blive lagt yderligere materiale ud på siden, efterhånden som jeg får dem klargjort til siden.


Sidste nyt 27. januar 2017.

Fra vort medlem Gert Carlsen har vi modtaget forslag til flere bøger til Litteraturlisten.
Bøgerne dækker bl.a. Herslev sogn, Viuf sogn, Højen Sogn, Sønder Vilstrup sogn og Vinding sogn.

I skal heller ikke snydes for et meget spændende link til Weblager, der er kommunernes elektroniske byggesagsarkiv.
Det er lagt ind på linksektionens side 1.


Sidste nyt 14. januar 2017.

Fra vort medlem Egon Thyssen har vi modtaget forslag til flere links til hjemmesiden.
linksektionens side 1 er der lagt et link ind til Danish Family Search, hvorfra man har søgemuligheder til mange forskellige arkivalier.
linksektionens side 2 er der lagt et link ind til Lundholm Sørensens arkiv om Skagen, der indeholder oplysninger om personer&xnbsp; i Skagen fra 1540.


Sidste nyt 10. januar 2017.

Vi vil gerne ønske alle et Godt Nytår


Så lykkedes det at få programmet lagt ud på foreningens hjemmeside.

Jeg skal beklage, at det er kommet så sent, men det er ene og alene min skyld. Min gamle veltjente PC syntes, at den skulle opgive ånden fuldstændig i oktober, og det har af forskellige årsager, som jeg skal spare jer for, taget lang tid at få bygget en ny PC. Men jeg må prise mig lykkelig for, at backupstrategien var i orden. Der er ingen data gået tabt, hvilket er meget heldigt i og med at disken var stået helt af.
Så nu er det altså et spørgsmål at få den nye PC op at køre igen. Der er mange ting, der skal geninstalleres.
Måske var backupstrategier et emne til en medlemsaften.
Husk det gamle ordsprog: "Rigtige mænd tager ikke backup; De græder kun."

Jeg vil i den kommende tid komme med flere opdateringer, for jeg har modtaget en del tips fra vore medlemmer.
Men i første omgang var det programmet, der hastede mest.
Sidste nyt 1. juli 2016.

Så modtog webmasteren endelig programmet, og det er nu lagt ud på foreningens hjemmeside.

Som noget nyt vil vi i foreningen arrangere undervisning til nye og kun lidt øvede slægtsforskere sammen med 2-3 erfarne slægtsforskere. De 2 første planlagte dage er onsdag d. 12. oktober og onsdag d. 16. november – begge dage kl. 9:00 – 11:00.
Undervisningen finder sted på Vejle Stadsarkiv.

linksektionens side 1 er tilføjet et link til en hjemmeside om lægdsruller, der udgør et fantastisk hjælpemiddel til opslag i lægdsruller. Der er f.eks. hjælp og vejledning i, hvorledes man anvender dette arkivalie og hvordan man omsætter nogle af de koder, der optræder deri.

Så er der blot tilbage at ønske alle en rigtig god sommerferie.


Sidste nyt 8. april 2016.

Så er programmet opdateret med tidspunkt, kørselsvejledning og en nærmere beskrivelse af udflugten den 7. maj til Kellers Minde.
Vær opmærksom på, at der ikke er medlemsaften tirsdag den 5. maj.

Fra vort medlem Hanne Baden har vi modtaget et link til en hjemmeside med opslag mod ArkivalierOnline, som har nogle gode funktionaliteter, endnu mangler på ArkivalierOnline.
F.eks. for kirkebøger kan man hele tiden, foroven, se hvilken kirkebog man er inde i, og ude til højre et indeks, hvor du kan se hvilke sider du har været inde på. Og så kan man også søge på herred. Ude til venstre findes bl.a. mulighed for at gemme den enkelte side, udskriftsmulighed m.m.
Der er lagt et link til den på linksektionens side 1.

Det kan i øvrigt konstateres, at man har været så usportslig at nedlægge linket arkivalieronline.dk. Der er ikke engang indlagt en viderestilling derfra. Alternativet er at gå ind via Statens arkivers hjemmeside eller anvende førnævnte alternative opslagsmulighed.

Hanne Baden har også sendt et link til en stor svensk database, hvor det er muligt at søge svenske og skandinaviske aner.
Den er også tilføjet linksektionens side 1.


Endeligt er kontaktsiden opdateret med den nye sammensætning af bestyrelsen efter generalforsamlingen i marts


Sidste nyt 15. marts 2016.

Den 1. marts 2016 blev der afholdt ordinær generalforsamling i Vejleegnens Slægtshistoriske Forening.
Referatet blev taget af Flemming Topsøe-Jensen.


Ældre indlæg i sidste nyt er flyttet til Arkivet for tidligere »Sidste nyt«


Sidste nyt 23. februar 2016.

Så er linksektionens sider 1, 2 og 3 gennemgået og kontrolleret for ændrede eller døde links. Hvis I opdager et link, der ikke fungerer længere eller er ændret, så send en mail til webmasteren. Så vil det blive opdateret hurtigst muligt.

Fra vores medlem Hanne Baden er der igen kommet et tip om en interessant hjemmeside. Denne gang handler det om, at Hovedbiblioteket i København har digitaliseret Kraks Vejvisere 1770-1969. Der er lagt et link til den på linksektionens side 2.

Husk, at vi ved næste møde har generalforsamling efter vedtægterne.


Sidste nyt 10. januar 2016.

Så er hjemmesiden opdateret med programmet for foråret.
Webmasteren beklager, at det har taget så lang tid at opdatere programmet, men det blev først modtaget i sidste uge.


Sidste nyt 21. juni 2015.

Så er hjemmesiden opdateret med de nye kontaktpersoner og programmet for efteråret.

Som det også kan ses, så er vi nu atter tilbage på Vejle Stadsarkiv, der nu er genåbnet i de nye omgivelser i den gamle, hvide amtmandsbygning i Vedelsgade 17


Webmasteren skal beklage, at det har taget så længe at lægge de nye informationer ud på hjemmesiden, men for øjeblikket er han "hjemløs" på grund af vandskader i hans hjem efter en brand i den ejendom han bor i. Det har taget nogen tid at få reetableret PC og en internetforbindelse.


Sidste nyt 21. februar 2015.

I går eftermiddags klokken 16 fik vi alle sammen adgang til Danmarkshistoriens største fotoalbum med knap to millioner billeder. Det skete, da Arkiv.dk gik i luften, hvilket giver alle danskere adgang til en database, hvor man ud over fotos også kan søge efter blandt andet dagbøger, kort og breve. I Arkiv.dk kan man søge i materiale, der opbevares i mere end 500 danske arkiver. En del materiale er digitaliseret, så man umiddelbart kan se det på Arkiv.dk. Men der er lang vej endnu, inden alt er digitalt, så i mange tilfælde skal man henvende sig direkte til et arkiv for at se materialet.
Det kan konstateres, at databasen er meget nem og hurtig at arbejde med. Ligeledes er Vejle godt præsenteret hvad billedmateriale angår. Det er måske en reminiscens af den redningsaktion af billedsamlingen ved Vejle Stadsarkiv, der var nødvendig, da dele af samlingen var ved at blive nedbrudt på grund af eddike-syndromet. Syndromet er betegnelsen for en kemisk proces, som ødelægger negativerne.
Der er tilføjet et link til den på linksektionens side 1.


Vores medlem John Buch Larsen har gjort opmærksom på, at der kunne være problemer med at kunne åbne hans præsentation af, hvorledes man anvender kort og luftfotos i slægtsforskning, hvilken blev lagt ind på linksektionens side 3 i oktober sidste år. Linket er nu opdateret, så det atter fungerer.


Politivennen er navnet på et ugeblad, som udkom 1798-1846. Bladet kan give et indblik i, hvordan borgere og lærde oplevede livet i 1790'ernes København og de udfordringer, som fulgte med det. Det giver et indblik i dagligdagen i datidens Danmark set ud fra det spirende borgerskabs syn. I mange af artiklerne er der fordækte hug opad mod magthaverne, men så sandelig og om muligt endnu mere åbenlyse hug nedad mod pøbelen, betlere, utugtige kvindfolk, bønder og ubesiddende folk.
Linket til denne er tilføjet på linksektionens side 2.


Endeligt er der på linksektionens side 2 lagt et link til siden med Historiske kort på nettet, som Jørgen Christensen viste os ved sidste møde.Sidste nyt 5. januar 2015.

Medlemsmødet tirsdag den 6. januar 2015 er aflyst.

På grund af, at foredragsholder Kim Furdal af personlige årsager ikke ser sig i stand til at møde op, har bestyrelsen besluttet at aflyse.


Sidste nyt 12. december 2014.

I programmet er beskrivelsen af Jørgen Christensens foredrag blevet opdateret..

Vi vil gerne benytte lejligheden til at ønske alle en rigtig glædelig Jul og et godt Nytår.


Sidste nyt 18. november 2014.

Programmet er blevet opdateret med arrangementerne for foråret 2015.Sidste nyt 2. oktober 2014.

Ved vores første møde i efteråret holdt Svend-Erik Christiansen et meget interessant og meget velbesøgt foredrag om de muligheder, der i dag er for at dyrke slægtsforskning via internettet. I stedet for at udlevere en trykt samling links, har han lavet en meget stor linksamling, som han har lagt ud på sin hjemmeside.
Den er blevet lagt ind i en ny sektion på linksektionens side 3. Den nye sektion hedder Vejledninger og linkssamlinger.

Vores medlem John Buch Larsen har lavet en stor og meget flot PowerPoint præsentation af, hvorledes man anvender kort og luftfotos i slægtsforskning. Den gennemgår trin for trin, hvorledes man på forskellige måder kan søge oplysninger om et sted og ikke mindst, hvor man kan finde dem.
Linket til denne er også lagt ind i Vejledninger og linkssamlingerlinksektionens side 3.

Endelig er der på linksektionens side 2 tilføjet flere links om slægtsforskning i Schweiz. Disse er alle på tysk, men har ofte også mulighed for at slå over i andre sprog, som engelsk, fransk og italiensk. Blandt disse giver linket med "Familienforschung in der Schweiz" en grundlæggende introduktion i slægtsforskning i Schweiz, der på en del områder adskiller sig fra slægtforskning i andre lande. Dette er beskrevet her.
For de, der forsker i kanton Zürich, vil linkene til Historiske og nutidige kort for kanton Zürich og Arkivet for kanton Zürich være af interesse.


Bogen 1814 : Krig, nederlag, frihed er udkommet i år i anledning af 200-året for tabet af Norge. Den giver en samlet fremstilling af Danmarks og Norges historie i krigsårene 1807-1814, og en beskrivelse af de politiske og økonomiske forhold før, under og efter den periode. I de afsluttende kapitler beskrives, hvorledes begivenhederne i hertugdømmerne gav anledning til en utilfredshed, der i sidste ende førte til de slesvigske krige. Det kan anbefales at læse bogen.
Tidsskriftet Epsilon har anmeldt bogen.


Sidste nyt 21. juli 2014.

Nyt mødested

Stadsarkivet lukker de nuværende lokaler gr. flytning, hvorfor vi er nødt til at afholde foreningens møder andet sted det næste år.

Mødestedet fremover er derfor:
Det katolske menighedslokale i Sct. Norberts Hus, Blegbanken 2 (i den gamle politigård lige overfor Sct. Norberts kirke, ved den røde fodgængerovergang).
Kørselsvejledning

Mødetider er uændrede.

Mvh Anton Dorph-Petersen
formand for Vejleegnens Slægtshistoriske Forening


Sidste nyt 14. april 2014.

Kom godt i gang med slægtsforskning i din egen slægt (2)
I sidste måned afholdt vi for første gang et arrangement, hvor nye medlemmer kunne møde og få hjælp til at komme i gang af nogle at de gamle medlemmer af foreningen. Det var en stor succes med god søgning. Det er derfor besluttet at gentage det igen. Det afholdes på samme måde. Nye medlemmer kan møde og få hjælp til at komme i gang, og de, der kom i gang forrige gang, kan så fortsætte.
Vi vil stadig koncentrere os på begynderstadiet. Det vil sige kirkebøger og folketællinger.

Ligesom sidst skal vi lige have tjek på hvem / hvor mange der kommer, så du skal tilmelde dig til
( Det koster ikke noget at være med )

Det er tirsdag den 22 april klokken 19:00 på Vejle Stadsarkiv.
Vi skal være i foredragssalen / læsesalen.
BEMÆRK: Kom før klokken 19:00 - yderdøren åbnes kl 18:30 og bliver låst klokken 19:04.

Du skal medbringe:
En bærbar PC (Tablet) -- har du ikke en bærbar, er du også velkommen, så finder vi ud af det også.
OG de data du kan finde på sin nærmeste slægtninge fra:

Så hjælper vi dig i gang med at slægtsforske din egen slægt. Du lærer at finde dine aner i kirkebøger og folketællinger, så du selv kan fortsætte når du kommer hjem.Endeligt er programmet blevet opdateret med arrangementerne for efteråret 2014.Sidste nyt 30. marts 2014.

Fra vores medlem Hanne Baden er der igen kommet tips om hjemmesider.
Det ene er, at der er 5000 digitaliserede fotografier fra København i perioden 1910 - 1997, der nu er tilgængelige online gennem arkivdatabasen Starbas. Mere om dette er oplyst på Historie Online.

Det andet tip er, at "Sejrs Sedler", der rummer 120.000 kortere og længere fortællinger om personer, begivenheder, huse, foreninger og meget andet fra Aarhus' historie fra slutningen af 1700-tallet til tiden omkring 1930, også er blevet digitaliseret. Også her kan der læses mere om dette Historie Online.

Links til disse er tilføjet på linksektionens side 2.


Links om København samles under eet punkt.
København er efterhånden ved at komme med i flere og flere hjemmesider, der kan være af interesse for slægtsforskere. De forskellige links var spredt rundt om på linkssektionernes sider. For at gøre det nemmere bliver disse links nu samlet under eet punkt på linksektionens side 2. Der er tilføjet flere nye links, bl.a. Julins navneregistre til Københavns kirkebøger og nogle links om gader og bygninger i det indre København.


Sidste nyt 16. marts 2014.

Kom godt i gang med slægtsforskning i din egen slægt
Ved generalforsamlingen, som der er referat fra nedenfor, blev det diskuteret, hvorledes man kunne hjælpe vores nye medlemmer i gang.
John Niemiera Piilgaard har taget initiativ til, at nye medlemmer kan møde og få hjælp til at komme i gang af nogle at de gamle medlemmer af foreningen. Det bliver lavet som en "mentor ordning", hvor du er sammen med én af de "gamle", som fortæller, hvordan du gør. Du skal selv gøre arbejdet, så lærer du det bedst. Uformelt, men seriøst.

Vi skal lige have tjek på hvem / hvor mange der kommer, så du skal tilmelde dig til ( Det koster ikke noget at være med )
Det er torsdag den 20 marts klokken 19:00 på
Vejle Stadsarkiv.
Vi skal være i foredragssalen / læsesalen.

Du skal medbringe:
En bærbar PC (Tablet) -- har du ikke en bærbar, er du også velkommen, så finder vi ud af det også.
OG de data du kan finde på sin nærmeste slægtninge fra:

Så hjælper vi dig i gang med at slægtsforske din egen slægt. Du lærer at finde dine aner i kirkebøger og folketællinger, så du selv kan fortsætte når du kommer hjem.


Referat af Flemming Topsøe-Jensen fra den ordinære generalforsamling den 4. marts 2014 for Vejleegnens Slægtshistoriske Forening.
 1. Anton Dorph-Petersen blev valgt til dirigent.
  Dirigenten takkede for valget og konstaterede, at generalforsamlingen var lovlig indvarslet.
 2. Formanden aflagde beretning for det forløbne år.
  Udsendelsen af "SLÆGTEN" er for at spare porto ændret således, at medlemmerne selv henter bladet på arkivet, og kun de uafhentede eksemplarer udsendes med post.
  Foreningens 10 års jubilæum blev fejret den 7. maj i telt i Grejsdalen med 40 medlemmer til middag i strålende vejr. Vejle Amts Folkeblad bragte en artikel med billede af bestyrelsen.
  Der er udarbejdet nye foldere, som er lagt frem på Arkivet og på Biblioteket.
  Der er i årets løb blevet afholdt fire bestyrelsesmøder.
  I oktober er programmet for foråret 2014 færdigt og indsendt til SLÆGTEN.
  Bestyrelsen har behandlet et forslag fra Leif Madsen om hjælp til nye medlemmer og har besluttet, at det bør ske udenfor de ordinære mødeaftener, emnet tages op med Leif efter generalforsamlingens afslutning.
  De forskellige grupper omkring læsning af gotisk skrift er fortsat året igennem.
  I den forbindelse omtalte formanden en ny bog af Mette Fløjberg om læsning og skrivning af gotisk skrift. Årets første møde var i år henlagt til det nyåbnede Vejle Kulturhistoriske Museum og var godt besøgt.
  Om mødefaciliteterne nævnte formanden de nye stole, som giver en betydelig forbedret siddekomfort. Da det har medført et stigende deltagerantal ved møderne, kniber det ofte at høre på de bagerste rækker hvorfor et forstærkeranlæg med mikrofon og et antal højtalere er ønskeligt. Beretningen blev godkendt.
 3. Kassereren gennemgik regnskabet, medlemstallet er 92 og kassebeholdningen er kr. 22.321,89. Regnskabet blev godkendt. Fra forsamlingen blev nævnt, at foreningen bør søge tilskud fra kommunen. Hertil svarede formanden at det er forsøgt, men vi fik afslag, fordi foreningen er for rig.
 4. Det blev vedtaget at fastholde kontingentet på kr. 150,00 pr medlem.
 5. Valg: På valg var Mette Holm Sørensen, Birte Duve Juhl og Flemming Topsøe-Jensen som ikke ønskede genvalg, foreslået blev Anton Dorph-Petersen, Britt Christensen og Conni Jørgensen, som alle blev valgt.
 6. Valg af suppleanter: Både Peder Udesen og John Piilgaard blev genvalgt.
 7. Valg af bilagskontrollør: Både Gert Carlsen og suppleant Hanne Skov blev genvalgt.
 8. Indkomne forslag. Der er ingen forslag modtaget.
 9. Eventuelt. Peder Udesen foreslog en fællestur til Dybbøl i anledning af 150 året for slaget.
Dirigenten takkede for god ro og orden.


Sidste nyt 7. februar 2014.

Generalforsamling
Der skal hermed efter vedtægterne indkaldes til Generalforsamling tirsdag den 4. marts kl. 19:15 på Vejle Stadsarkiv.
Sidste nyt 19. januar 2014.

Vejlebibliotekerne, der består af Vejle Bibliotek, Børkop Bibliotek, Egtved Bibliotek, Give Bibliotek og Jelling Bibliotek,
har jævnligt introduktionskurser i slægtsforskning. Bibliotekar Søren Brunbech, som vi ved tidligere
lejligheder har haft til at holde foredrag i foreningen, har gjort opmærksom på, at der bliver afholdt kurser på
bibliotekerne i nær fremtid.
Derudover er der også med jævne mellemrum slægtsforskningscafeer på Give bibliotek.
Vejle: Mandag den 24. februar kl 16:00-17:30
  Fredag den 28. februar kl 10:00-11:30
Jelling:   Tirsdag den 8. april kl 19:00-20:30
Give: Torsdag den 6. februar 2014 - 16:00 - 17:00
  Torsdag den 27. februar 2014 - 16:00 - 17:00

Sidste nyt 15. oktober 2013.

Programmet er blevet opdateret med arrangementerne for foråret 2014.


Sidste nyt 30. august 2013.

Efter en fænomenal flot sommer starter vores efterårsmøder på tirsdag den 3. september.
Leo Vinter Pedersen fra Landarkivet Åbenrå vil da fortælle om brugen af Sønderjyske arkivalier.

Slægten er også udkommet og kan afhentes på Vejle Stadsarkiv, Enghavevej 2, 7100 Vejle (åbn. tid 10-16 fredag 10-12).
Bladene står i medlemsnummerorden i en kasse i kontoret ved siden af køkkenet.

Vel mødt.


Sidste nyt 21. juni 2013.

Programmet er blevet opdateret med arrangementerne for efteråret 2013.

Kontakterne er blevet opdateret med den nye sammensætning af bestyrelsen.Sidste nyt 16. februar 2013.

I det seneste kirkeblad for Sct Nicolai Sogn i Vejle oplyses det, at Birgitte Arffmann, som for en hel del år siden
holdt foredrag i Foreningen om kirkernes historie i Vejle, efter 37 års ansættelse forlader sin stilling som sognepræst.
De sidste gudstjenester holder hun pinsedag, men som der står i bladet, så markeres den »officielle« afslutning på hendes
virke nogle dage før.
Det sker torsdag den 16. maj klokken 19 i Sct. Nicolai Kirke, hvor hun holder et foredrag om
Vejles kirkehistorie fra 1975 til 2013 - en personlig beretning om den periode, hvor hun selv var præst.

Nationalmuseet har fået midler til at digitalisere det store værk om Danmarks kirker.
Man kan der læse om kirkerne, deres kalkmalerier, inventar og gravminder.
Se f.eks. beskrivelsen af Sct Nicolai Kirke, Vor Frelsers Kirke og Kirkegårdene i Vejle.
Der er føjet til et link til denne på linksektionens side 2 under afsnittet med Digitale kilder.

Ved sidste møde fortalte Annette Hoff om Karen Rosenkrantz de Lichtenberg.
I pausen talte vi om bøger om bl.a. Horsens, og hun nævnte da bogsamlingen, der kort kaldes Hofmans Fundationer.
Dens egentlige titel er alenlang, hvad der ikke er usædvanligt for en bog skrevet i 1700-tallet. Ud over at den meget fint
beskriver de forskellige byer landet over, har den meget usædvanligt også stamtavler for nogle af de personer, der er nævnt
i bogen. Det er selvfølgelig kun de mest velstående og højtstående, der er med.
Det var jo kun dem, der havde råd til at testamentere eller donere de værdier, der er beskrives i bogen.
Vejle Bibliotek har bogen, selvom det ikke fremgår, når I søger efter den på Bibliotek.dk eller Vejle Bibliotekerne.
Om ikke andet, så kan bibliotekar Søren Brunbech, som vi også kender fra tidligere foredrag, hjælpe.
Bogen udlånes selvfølgelig ikke, men kan kun læses på læsesalen.

En søgning på Vejle Biliotekernes hjemmeside efter, hvad Annette Hoff ellers i tidens løb har skrevet, frembragte blandt mange bøger
den lille bog Guide til det gamle Horsens, som hun har udgivet i 2004. Som hun indleder bogen med, så kan man med den i hånden
følge kortet i omslaget og lave en historisk byvandring i det gamle Horsens og få indblik i byens mange gamle historier.
Rundturen dækker det meste af den gamle del af byen og omhandler perioden fra vikingetid til midten af 1800-årene.


Sidste nyt 3. januar 2013.

Vejleegnens Slægtshistoriske Forening vil gerne ønske alle et godt Nytår.

Fra vores medlem Hanne Baden er der kommet et tip om en hjemmeside, hvor man kan finde
skifteuddrag fra Bjerre og Hatting herreder. Det er en slægtsforsker ved navn Sigurd Zacho,
der møjsommeligt har gennemgået arkivalierne, der i visse tilfælde blot bestod af kladder og løse sedler,
og har præsteret at lave et overskueligt materiale, der hurtigt kan søges i.
Der er føjet til et link til denne på linksektionens side 2 under afsnittet med Digitale kilder.

Hvis man forsker i det østlige Fyn, nærmere bestemt omkring Nyborg, Ullerslev og Ørbæk, så
bør man besøge Nyborg, Ullerslev og Ørbæk Lokalhistoriske Arkivers hjemmeside.
Den indeholder et meget omfattende materiale.
Der er føjet til et link til den på linksektionens side 1 under afsnittet med Lokalarkiver.


Sidste nyt 5. november 2012.

Programmet er blevet opdateret med arrangementerne for foråret 2013.


Hvis man har aner, der har boet i sognene omkring Brahetrolleborg på Fyn, så kan bogen
Trolleborgegnen og dens Beboere igjennem 250 Aar være af interesse.
Hver gård er beskrevet med fæstere og ejere.


Sidste nyt 22. september 2012.

Mødet den 2. oktober er flyttet til nyt sted.
Byhistorisk Selskab for Vejle har atter lagt et af deres medlemsmøder samtidigt med vores og denne gang oven i købet på Stadsarkivet....
På grund af dette mødes karakter har vi valgt at overlade dem Stadsarkivet og flytte vores medlemsmøde til Grejsdalens Skole, Skrædderbakken 8, Grejsdal..
Se nærmere på programmet.

Sommeren er jo også læsetid, så der er også kommet nyt på litteraturlisten.
Der er tale om en rigtig gang blandede bolcher denne gang. Emnerne dækker ejendomsbesiddelse, kirkebogsuddrag og samtidshistorie.
I Vejle Amts Aarbog 1947 har C.V. Petersen udgivet en artikel om Vejles ejendomsbesiddere for årene 1781, 1791, 1811 og 1828.

Er man mere til samtidshistorie, så kan Kjøbstadslivets aandelige Klima være interessant, især hvis man søger inspiration til at levendegøre sin egen slægtsbog. Bogen er udgivet i 1978 i anledning af Schweitzers Bogtrykkeris 150 års jubilæum og beskriver forholdene i Vejle fra 1828, hvor grundlæggeren af firmaet kom til Vejle, og til 1978. Mestendels koncentreret om 1800-tallet. Bogen er illustreret af den kendte kunstner Albert Bertelsen fra Vejle.

Har man aner i det sønderjyske, især i Haderslev, så er der måske hjælp at hente i Slesvigske Kirkebogsuddrag


Sidste nyt 29. april 2012.

Programmet er blevet opdateret med arrangementerne for efteråret 2012.


Sidste nyt 26. marts 2012.

Referat fra den ordinære generalforsamling den 6. marts 2012 på Vejle Stadsarkiv.

Formanden Mette Holm Sørensen bød velkommen til årets generalforsamling.

 1. Anton Dorph-Petersen blev valgt til dirigent.
 2. Formanden aflagde beretning for det forløbne år.
  Efter en ekstraordinær generalforsamling i april fortalte foreningens kasserer Anni Jensen om matrikelnummerets historie. I maj gik udflugten til Uldum mølle. Efterårssæsonen startede i september med en medlemsaften om brug af PC, med mulighed for at gå på Internettet. På mødet i oktober fortalte et antal medlemmer om kvinder i deres egen slægt. I november hørte vi om kvindfolk og fattigfolk på landet i 1800 tallet. I december faldt vores traditionelle medlemsaften. I januar fortalte Erik Kann om, hvordan man finder oplysninger om slægtninge ud fra deres erhverv, og i februar havde vi en medlemsaften med PC og Internet.
  For at spare penge i foreningens budget er udsendelsen af bladet Slægten ændret til, at bladet kan afhentes på Stadsarkivet, det sparer porto.
  Foreningen har i mange år ligget inde med et lager af hæfter med en meget ringe omsætning. Bestyrelsen har derfor besluttet, at restlageret gives bort til interesserede, derefter indkøbes kun bøger, som i forvejen er bestilt af medlemmer.
  Beretningen blev godkendt.
 3. Kassereren gennemgik regnskabet, som viser, at medlemstallet ved årsskiftet var på 104 medlemmer, og foreningens kassebeholdning er på kr. 15925,75. Regnskabet blev godkendt.
  Kassereren gjorde opmærksom på, at dagen er 10 års dagen for stiftelsen af Vejleegnens Slægtshistoriske Forening.
 4. Kontingent på kr. 150,00 pr medlem som hidtil blev ligeledes godkendt.
 5. Valg:
  Følgende er på valg, men er alle villige til genvalg: Mette Holm, Birte Duve Juhl og Flemming Topsøe-Jensen, de blev alle tre genvalgt.
  Suppleant Peder Udesen er på valg og blev genvalgt,
  Suppleant John Piilgaard blev genvalgt.
  Bilagskontrollør Gert Carlsen blev genvalgt.
  På grund af sygdom ønskede bilagskontrollør Ole Ejlersen ikke genvalg, valgt blev Hanne Skov.
 6. Indkomne forslag. Der er ikke indkommet forslag
 7. Eventuelt. Her havde først formanden og derefter dirigenten længere indlæg om foreningens fremtid


Sidste nyt 29. februar 2012.

Nyt link
Fra vores medlem Lisbeth Randers er der kommet et tip om, at man på hjemmesiden for Søfartens Bibliotek, der er bibliotek for de søfarende i den danske handelsflåde samt statens skibe, kan lave opslag i digitaliserede udgaver af Danmarks Skibslister 1869-2002 og Dansk Søulykke-statistik 1893-1996. Skibslisten udgives efter 2002 ikke længere i papirform, men erstattes af Søfartsstyrelsens database Register over danske skibe, hvilken man kan tilgå inde på bibliotekets hjemmeside. Links til disse er føjet til linksektionens side 1.


Undervisning i gotisk skrift.
Efter generalforsamlingen på tirsdag er der medlemsaften. Der har været flere forespørgsler om at lære at læse gotisk skrift. I den forbindelse vil vi undersøge, hvor mange der er interesseret i at læse gotisk, og om der er nogen, der kan undervise i det. Så er I interesserede, så er det nu, der skal siges til. Der vil så efterfølgende blive annonceret på foreningens hjemmeside.


Herregårdsliv
For et stykke tid siden stod der i vinduet til en antikvarboghandel et 8-binds værk med fællestitlen Herregårdsliv - Beretninger fra århundredskiftet. Mange af os har haft aner, der har arbejdet på en herregård, så det måtte jo undersøges, om bøgerne kunne være af interesse for slægtsforskere. De blev lånt på Vejle bibliotek, der selvfølgelig havde dem, ligesom alle de andre emner, der er nævnt på litteraturlisten. Det må konstateres, at de i høj grad er af interesse.
De 8 bøger er lavet ud fra ca 35000 beretninger om dagligt liv i Danmark, der gennem 40 år er sendt ind til Nationalmuseets Etnologiske Undersøgelser, og spænder i grove træk over perioden 1880-1930. De er alle skrevet af folk, der selv har oplevet de vilkår, som beskrives. Hver bog beskriver forskellige grupper af mennesker på herregården, f.eks. Elever og forvalter; Karle, piger og daglejere; Tjenerskabet; Herskabet. Det sidste bind beretter om forholdet mellem herregården og omegnen.
Beretningerne giver et indblik i nogle livsvilkår, som i dag ville være utænkelige. I bogen om Karle, piger og daglejere fortælles, at karlenes kvarterer i modsætning til malkepigernes ikke var opvarmede om vinteren, hvorfor karlene søgte over til disse. Resultatet udeblev heller ikke. Inden vinteren var omme, var samtlige piger gravide....
Man kan også læse om de store forskelle, der var mellem de forskellige herregårde.


Sidste nyt 5. februar 2012.

linksektionens side 1 er der tilføjet et link til databasen Ancestors On Board.
Den indeholder navnene på 24 millioner passagerer fra skibe, der er afsejlet fra de Britiske Øer i perioden 1890-1960.


Ved sidste medlemsmøde, hvor Erik Kann holdt et af sine spændende foredrag, blev der udleveret en litteraturliste.
På den kunne man finde bogen Landbokvinden - Rok og kærne; Grovbrød og vadmel, der er skrevet af Ole Højrup.
Vagn Dybdahl har skrevet en anmeldelse af bogen, som man kan læse på Det Kongelige Biblioteks portal Tidsskrift.dk.
Han konstaterer, at undertitlen »Rok og kærne; grovbrød og vadmel« er misvisende. I stedet ville det være mere korrekt at skrive:
»En skildring af kvindernes daglige arbejde med at holde hus og skaffe familien føden og klæderne, inden industrialismen satte ind«.
Med dette er også sagt, at det er landbokvindens materielle arbejde, der er emnet, mens sider af livet som forholdet til ægtefælle, til børn (med opdragelse) og til de ældre ikke er omtalt, lige så lidt som det bliver forsøgt at tegne et billede af landbokvindens religion og livsanskuelse eller af hendes påklædning og fritidsglæder. Det, der er taget op, giver imidlertiden central side af landbokvindens tilværelse, og selv om der naturligvis må strejfes ind på de lige nævnte områder, forekommer afgrænsningerne i de enkelte kapitler meget naturlige.


Landbokvinden... er nu lagt ind under punktet Samtidshistorie på litteraturlisten.
Samme sted kan man også finde bogen om Familieliv i Danmark 1550 til 2000.
Den handler netop om ægtefællers relationer, børneopdragelse osv gennem 500 år, og kan supplere med yderligere oplysninger.


Sidste nyt 14. januar 2012.

Der er nyligt udgivet en interessant bog, De forsvundne - Hedens sidste fortællere af Palle Ove Christiansen, om den berømte folkemindesamler Evald Tang Kristensen. Den fortæller om hans store ekspedition i 1873 rundt på den jydske hede. Bogen, der er rigt illustreret med kort og billeder, fortæller ikke blot om de indsamlede viser og eventyr, men også om de mennesker, som han mødte, og deres ofte meget barske livsvilkår.
Evald Tang Kristensen flyttede i 1897 til Mølholm ved Vejle, hvor han boede til sin død i 1929.
Bogen er nu lagt ind på litteraturlisten.

linksektionens side 1 er der tilføjet et link til VejleWiki, der er et opslagsværk om Vejle og omegn.
Alle kan frit bruge det, og alle kan redigere det efter at have oprettet sig som bruger.

linksektionens side 2 er der tilføjet et link til Wadschier.
Og hvad så, vil man måske spørge?
Ved første øjekast ligner siden så mange andre sider, men når man så begynder at navigere rundt, så begynder den at blive rigtigt imponerende.
Der er oceaner af affotograferede registre og transskriberede arkivalier. Der er tips om metoder til søgning på Google.
Prøv f.eks. at se på dette opslag i Horsens præstearkiv navneregister til viede og døde 1680-1891.Sidste nyt 20. november 2011.

Programmet er blevet opdateret med arrangementerne for foråret 2012.

Kontaktsiden er blevet opdateret med de seneste oplysninger.

linksektionens side 1 er der tilføjet et link til lokalhistorie i Odense.
Man kan der læse, at »Historiens Hus er et samarbejde mellem Odense Centralbibliotek/Lokalhistorisk Bibliotek og Stadsarkivet. De to institutioner er gået sammen om at skabe en fælles læsesal og et fælles hus for Odenses og Fyns lokalhistorie.«

På samme side er lagt et link til København 1761. I anledning af 250-året for Christian Geddes eleverede kort over hovedstaden har Københavns arkiv valgt at offentliggøre en digital udgave af det, så alle nu kan opleve København fra 1700-tallet.

linksektionens side 2 er der tilføjet et link til Paarup Lokalhistoriske Arkivs hjemmeside, hvor man har lagt transskriberinger af Paarup sogns kirkebøger for perioden 1646-1814.


Forleden var der en artikel i JyllandsPosten om den danske lærer Anders Straarup, der havde løst et krigsmysterium. I april 1943 fløj et britisk bombefly med 8 mand om bord over Storebælt. Det bliver ramt af tysk antiluftskyts, og flyet styrter mod jorden med en kæmpe eksplosion og et flammehav til følge. Alle om bord omkom. Ligene var splittet til ukendelighed og kunne derfor ikke identificeres. Ved at sammenligne tyske og engelske arkivalier lykkedes det Anders Straarup at finde ud af, hvilken maskine, der var tale om, og derved hvem der havde været om bord på den. De pårørende til de omkomne var glade for at erfare deres familiemedlemmers skæbne efter de mange år i uvished.
På hans hjemmeside om Allierede flyvere begravet i Danmark, der er lagt ind på linksektionens side 1, er der mange muligheder for opslag i databasen.


Sidste nyt 27. oktober 2011.

Ved vores medlemsmøder går snakken lystigt medlemmerne imellem og ved et af dem faldt samtalen på Slaget på Reden den 2. april 1801. Et af vores medlemmer anbefalede da bogen Slaget på Reden af Ole Feldbæk. Efter at have læst den kan det bekræftes, at den er virkelig anbefalelsesværdig og spændende skrevet. Grundigt gennemgås forhistorien til konflikten, forberedelsen på slaget og slagets gang, for til sidst at runde af med de efterfølgende politiske konsekvenser.
Jvnf Wikipedia er baggrunden for slaget følgende:
Slaget på Reden var en konsekvens af en lang række af mislykkede diplomatiske bestræbelser i den sidste del af det 18. århundrede. Det væbnede neutralitetsforbund bestående af Danmark-Norge, Sverige, Preussen og Rusland sammenholdt med Napoleons næsten totale dominans over det europæiske kontinent, blev af Storbritannien opfattet som en alvorlig trussel mod den engelske flåde.

Englænderne krævede, at Danmark trådte ud af Det væbnede neutralitetsforbund.
Problemet var, som Feldbæk skriver, at man havde valget mellem 2 onder.
Det ene var en krig mod England, som man vidste, at man ville tabe.
Det andet var det danske monarkis opløsning.
En krig med England ville bringe alvorlige økonomiske tab. Men dersom Danmark trådte ud af Neutralitetsforbundet, ville monarkiet ikke længere eksistere som stat: Sverige ville med Ruslands hjælp erobre Norge, og Preussen ville blive tvunget af Frankrig og Rusland til at besætte Holsten, Slesvig og Jylland.
Af de 2 onder var en krig med England det mindste.

Bogen er nu lagt ind på litteraturlisten.


Hvis man har vendelboer i slægten, så er der på linksektionens side 1 tilføjet et link til Vendelboarkivet. Det består af omkring 130.000 kartotekskort, der er blevet digitaliseret. Kortene indeholder oplysninger om materiale fra aviser og blade, fra personalhistoriske bøger, som f.eks. stater over forskellige erhverv, diverse folketællinger og fra egen og andres forskning. Arkivet rummer kun "indfødte" vendelboer, dvs. personer født i Vendsyssel - og kun fra tiden før folkeregistrenes indførsel, hvilket vil sige til og med 1924.


Sidste nyt 30. august 2011.

Programændring:
Med kort varsel er vi blevet nødsaget til at finde en anden løsning på foreningens møde den 6. september. Foredragsholderen har måttet melde afbud. I stedet vil Inger Lund hjælpe os med at søge på Daisy. Torben Bang vil medbringe udstyr, så vi kan gå på nettet. Derfor - tag din bærbare med, og er den ikke trådløs, da medbring en forlængerledning. Det er ikke en betingelse, at alle har en bærbar med; man kan godt være et par stykker ved hver pc og arbejde sammen.


Ved generalforsamlingen blev det besluttet, at vi så vidt muligt ville undgå at skulle sende Slægten med posten på grund af de høje omkostninger til porto. Dette er en af måderne, at vi kan holde kontingentet i ro. I stedet kan Slægten afhentes på arkivet.


I Holland er Rijksuniversiteit Groningen og Tresoar in Leeuwarden i gang med at lave en database over regnskaberne i forbindelse med Øresundstolden. Man er begyndt i marts 2009 og forventer at være færdige i 2013. Der er mange muligheder for at søge og endda mulighed for at få vist et billede af den side i regnskaberne, der danner basis for registreringen i databasen.
linksektionens side 1 er der tilføjet et link til den.


Den 3. maj var der udflugt til Uldum Mølle.
Torben Bank Sørensen har taget billeder fra denne:

Sidste nyt 20. marts 2011.

I Hvem-Forsker-Hvad sektionen er Kai Jensens indlæg blevet opdateret. Han har fået ny mail-adresse.


Referat fra generalforsamlingen i Vejleegnens Slægthistoriske Forening, Tirsdag d. 1 marts 2011

 1. Anton Dorph-Petersen valgt som dirigent
 2. Formandens årsberetning er vedlagt, og blev godkendt.
 3. Kassereren fremlagde regnskab, som blev godkendt.
 4. Kontingent: fortsætter uændret, godkendt.
 5. Anni Jensen blev genvalgt,
  Torben Bank Sørensen blev valgt ind i stedet for Gunnar Therkelsen, som ikke ønskede genvalg i bestyrelsen.
  Peder Udesen blev genvalgt som suppleant.
  Gert Aagaard Carlsen fortsætter som billagskontrollør og
  Ole Ejlersen som billagssuppleant.
 6. Indkomne forslag: Bente Hesselager foreslog, at der kunne sendes bank no. ud på mail til indbetaling af kontingent.
 7. Evt: I rækkefølge.
  1. Formanden rettede en stor tak til Gunnar for hans arbejde i foreningen.
  2. Der blev oplyst om "Politiregister blade" der er kommet på nettet.
  3. På spørgsmålet om der var nogen, der kunne tænke sig at være Moccamaster, var der ingen der stod i kø, så foreløbig er vi nogle, der laver en kande kaffe derhjemme og tager med.
  4. Flemming oplyste om bøger, og bogsalget.
  5. Johannes oplyste om "danmarksbilleder" på nettet.
  6. Temaer blev omtalt.
   Måske er det tid til at tage "gamle foredrag" op, da der heldigvis stadig kommer nye slægtsforskere til i foreningen.
  7. Gunnar oplyste om "drop Box".
  8. Der blev talt om, hvordan vi kan fremme lysten til slægtsforskning hos yngre mennesker.
  9. Der var forslag til, at vi holder majmødet 2012 på Biblioteket, med henblik på, at vi kan se, hvad der gemmer sig, blandt andet i kælderen.
  10. Daisy: hvordan kommer vi i gang med at bruge det, muligvis skal vi lave små hold, på 4-5 personer, så får vi måske mere ud af det.
  11. Der blev foreslået kurser for nybegyndere i slægtsforskning, både eftermiddag og aften.
  12. Et nyt medlem fortalte om sine erfaringer, med besøg på lokal arkiverne og efterlyste, hvor meget hjælp, man kan forvente sig på stadsarkiverne.
  13. Der blev oplyst om Vejle Stadsarkivs nye hjemmeside.
   Der blev samtidig talt om, at det kunne være en ide, at få en derfra, til at fortælle os om, hvordan man kan finder rundt i samlingerne.
  14. At der sendes en mail ud til alle medlemmer, en uge inden møder.
  15. Det blev oplyst, at "Øresundstolden" kommer på nettet i april
Efter mødet fortalte Flemming om sin 3x tipoldefar, Urmager Galles gamle lommebog.

Efter mødet konstituerede bestyrelsen sig: Mette fortsætter som formand. Anni fortsætter som kasserer. Flemming fortsætter med at stå for bogsalget, og overtager sekretærposten efter Birte. Torben vil arbejde sammen med Peder, som webmaster. Birte arrangerer møder og sørger for indkøb til foredragsholdere.
I forbindelse med foredraget om matrikelnummerets historie tirsdag den 5. april 2011 kl. 19.15 på Stadsarkivets læsesal - Enghavevej 2, Vejle afholdes

Ekstraordinær generalforsamling

Forslag til vedtægtsændringer

I punkt 1 står der "At samarbejde med lokalhistoriske foreninger"
Forslag: At samarbejde med andre interesseorganisationer.

I punkt 5 "Generalforsamlingen indkaldes skriftligt med mindst 14 dages varsel og med følgende dagsorden....."
Forslag: Generalforsamlingen indkaldelse gennem bladet "Slægten" og på hjemmesiden senest 14 dage før generalforsamlingen. Generalforsamlingen er med følgende dagsorden:

I punkt 7 "Forslag til ændringer i vedtægterne skal varsles skriftligt til medlemmerne senest 14 dage inden generalforsamlingen"
Forslag: Forslag til ændringer i vedtægterne varsles ved mail til medlemmerne og på hjemmesiden senest 14 dage inden generalforsamlingen.

I punkt 8 "Der vælges hvert år 1 suppleant " "Suppleanten deltager i bestyrelsesmøderne, dog uden stemmeret"
Forslag: Der vælges 2 suppleanter og suppleanterne modtager mødereferater.

I sidste linje "Således vedtaget på den stiftende generalforsamling - Vejle byhistoriske Arkiv & Stadsarkiv den....
Forslag: Således vedtaget på ekstraordinær generalforsamlingen på Stadsarkivet den 5. april 2011


NB: Se de
gældende vedtægter på foreningens hjemmeside.

Venlig hilsen

Bestyrelsen


Sidste nyt 7. marts 2011.

Den 1. marts var der generalforsamling. Der er ikke udsendt et referat endnu, så det må vente til næste opdatering af hjemmesiden. Da vi nåede punktet Eventuelt, kom Anton Dorph-Petersen med nogle forslag og tanker, der igen udløste mange ideer og diskussioner blandt de fremmødte medlemmer.

Gunnar Therkelsen fortalte da om en ny gratis facilitet ved navn DropBox, som han med fordel selv havde anvendt. Han vil meget gerne hjælpe andre medlemmer med opsætningen af det og har sendt følgende tilbud ind:
Kender I problemet, hvis I har både en stationær og bærbar computer og gerne vil kunne anvende jeres slægtsforskningsprogram på begge maskiner? Og kender I problemet med hvilket sted (stationær/bærbar) den nyeste udgave af jeres indtastede slægtsforskning befinder sig? Hvis I har interesse i at få løst ovennævnte irritationsmoment, må I gerne kontakte mig.

Gunnar Therkelsen, tlf. 75 83 42 06, Email: githe@live.dk


Programmet for efteråret er blevet opdateret. Det gennemgående tema for andet halvår er: "Kvindeliv".

I Hvem-Forsker-Hvad sektionen er John Piilgaards indlæg blevet opdateret.

Fra vores medlem Gert Carlsen er der kommet et tip om et link til Den "Jyske" Kirkebog, hvilket er føjet til linksektionens side 2. Navnet er dog en sandhed med modifikationer for i virkeligheden er der tale om en registratur over alle de Danske kirkebøger.


Sidste nyt 12. januar 2011.

linksektionens side 2 er der tilføjet et nyt link til Arne Feldborgs side, der ud over at have et forum om slægtsforskning og lokalhistorie i midt- og vestjylland også indeholder en større mængde transskriberinger af mange forskellige typer arkivalia.
Ved vores medlemsmøde i december var der et af vores medlemmer, der fandt ud af, at der var givet en dispensation i forbindelse med indgåelse af ægteskab. Hvorfor dette var nødvendigt kan man måske finde ud af via Feldborgs hjemmeside ved at gå ind under punktet Andre kopier, bladre helt ned i bunden og vælge punktet Danske Lov 3-16-9 om »Reglerne for ægteskabs indgåelse«.

Flemming Topsøe-Jensen har sendt et tip om Dødsannoncer på Internettet. Den er også tilføjet linksektionens side 2.


Sidste nyt 22. december 2010.

I Hvem-Forsker-Hvad sektionen er Gert Aagaard Carlsens indlæg blevet opdateret. Han har fået ny mail adresse og hans hjemmeside er også kommet på.

Programmet er langt om længe blevet opdateret med arrangementerne for foråret 2011.
Vi beklager den lange ventetid, men det skyldes en simpel kommunikationsbrist.

Vi ønsker alle en rigtig glædelig Jul og et godt Nytår.


Sidste nyt 30. november 2010.

På Vejle Bibliotek afholdes der den 1. december kursus i slægtsforskning for begyndere af Søren Brunbech, som vi tidligere her i foreningen har haft fornøjelsen af at høre ved et foredrag. Yderligere oplysning kan findes på bibliotekets hjemmeside. Man skal være opmærksom på, at det kræver tilmelding, da der kun er et begrænset antal pladser.

linksektionens side 1 er der tilføjet et nyt link til Københavns politis registerblade, der blev ført fra 1890-1923. Registerbladene er den første centrale personregistrering af hele befolkningen i København og er en forløber for Folkeregistret. Der findes i alt 1,2 millioner registerblade.


Sidste nyt 4. oktober 2010.

linksektionens side 1 er der tilføjet 2 nye links. Det ene er til Det Danske Udvandrerarkiv, hvor man bl.a. kan finde udvandrerdatabasen, der indeholder oplysninger om 394.000 udvandrere for årene 1869 til 1908. Man skal dog være opmærksom på, at databasen kun »indeholder det store flertal af udvandrere, der har købt en oversøisk billet af en dansk rejseagent - men ikke de, der har købt billet i udlandet, eller slet ikke har købt billet (sømænd f.eks.).«

Om ikke så lang tid vil det kendte DIS-Forum blive erstattet af Slægt og Data Forum. Der er derfor tilføjet et link til det nye forum.

linksektionens side 2 er der tilføjet et link til en hjemmeside om Grevskabet Knuthenborgs gårde og huse 1750-2000. Det er der muligt at hente bøger i PDF-format. Bøgerne har tidligere været udgivet, men da de nu er udsolgt, er de frigivet til fri download.

For DIS-Danmark er der ligeledes tilføjet et link til deres nye hjemmeside, Slægt og Data.


Sidste nyt 6. september 2010.

Så nærmer efteråret sig igen efter en meget varm juli og en særdeles våd og blæsende august.
Igen kan der diskes op med nogle interessante links og en enkelt bog.

For nyligt er det blevet muligt at gå på opdagelse i sager, som Esbjerg Byråd behandlede i perioden 1912-1929, idet der på Esbjerg Byhistoriske Arkivs hjemmeside er adgang til at søge oplysninger i Byrådets gamle forhandlingsprotokoller. Linket er lagt ind på linksektionens side 2.

Det andet link er til Københavns Rådhusbiblioteks hjemmeside. Umiddelbart ser siden ikke ud af det store, men når man begynder at gå længere ind i den, så dukker der en guldgrube af oplysninger frem i form af matrikelkort over København; tabeller til omsætning af de forskellige matrikler; tabeller til omsætning af matrikel til adresser og meget andet. Linket kan findes på linksektionens side 1.

Når man slægtsforsker i Vejle forekommer det ofte, at man støder på et gadenavn, der er opkaldt efter personer eller firmaer. I bogen Trines Toft eller Veje i Vejle med navne efter folk og firmaer kan man læse om oprindelsen til gadenavnet og personen bag det.
F.eks. står der om Volmersgade, at "Gaden og pladsen har navn efter købmand Woldemar, der havde ejet den eng, hvorpå gaden blev anlagt i 1858".
Bogen er nu lagt ind på litteraturlisten.

I morgen fortæller Inger Buchard om slægtsforskning i Tyskland, der på mange områder er meget forskellig fra det, som vi er vant til i Danmark. På linksektionens side 2 er der et link til Översikt om tysk släktforskning, der, selv om siden er på svensk, også kan være en god hjælp.

Sidste nyt 18. juli 2010.

Fra bestyrelsen er der gjort opmærksom på et projekt "Slægtsforskning i Rundetaarn", der løber i perioden 28/8-3/10 2010.
Formålet med projektet er at få helt almindelige danskere til at fortælle deres fantastiske, forunderlige familiehistorier, som de udfoldede sig i 1700-tallet. Udstillingen #dinhistorie i Rundetaarn byder også på foredrag, omvisninger og workshops, der inspirerer og vejleder kommende slægtsforskere til at finde deres egne rødder.


Sidste nyt 9. maj 2010.

Fra vort medlem Ole Georg Lund er der modtaget et tip til en interessant hjemmeside med kirkebøger og folketællinger på Færøerne. Selv om hjemmesiden er skrevet på færøsk, så er den ikke svær at læse. Linket er lagt ind på linksektionens side 2.

Det er et rent tilfælde, men i dette halvår har der været rigtigt mange tilføjelser til litteraturlisten. Det er også tilfældet denne gang.
Der er her tale om 3 bøger om militære kilder.
Den ene, Slægtsforskere: Lad os stå vagt og værne!, er sikkert i forvejen kendt af mange, for den fortæller på en god og enkel måde, hvordan man bl.a. kan anvende lægdsrullerne i sin slægtsforskning. Disse ruller har desværre det ufortjente ry, at de er svære at bruge, men hvis man først har prøvet at lave opslag i nogle stykker, så går der sjældent lang tid, førend man har gennemskuet metodikken.
På Statens Arkivers hjemmeside er der også en god vejledning i brugen af lægdsruller. Linket hertil findes på linksektionens side 1.

Den anden, Slægtsforskning i lægdsruller og søruller og i hærens og søværnets arkiver, er skrevet i 2009 af Jørgen Green. Den er en hjælp til slægtsforskere og militærhistorisk interesserede til at finde frem til relevante arkivalier i hæren og søværnets arkiver. Endvidere er der oplysninger om søværnet og hæren fra 1600-tallet og frem til ca. 1930. Dette omfangsrige værk er ikke for begyndere.

Endelig handler den tredje bog om Den danske hærs uniformer i 1700-tallet. Den er rigt illustreret og giver en kort og let tilgængelig oversigt over et omfattende og detaljeret emne.


Sidste nyt 20. marts 2010.

Tirsdag den 2. marts 2010 blev der afholdt generalforsamling.
Mette Holm Sørensen tog referat:

 1. Anton Dorph-Petersen valgt som dirigent.
 2. Ingers årsberetning.
  Der er 114 medlemmer. Nogle er gået fra, men lige så mange er kommet til.
  I efteråret havde vi temaet om slægtsprogrammer.
  Januarmødet var med Erik Kann, der fortalte: "Jamen, jeg har kun almindelige mennesker i min slægt."
  Februar mødet blev aflyst på grund af sne. Det foredrag kommer senere.
  Inger har et kursus, om at komme i gang med sin slægt.
  Der er oprettet nye gotisk hold for medlemmer - i alt 7 hold.
  Årsberetningen godkendt.
 3. Anni fremlagde regnskab, som blev godkendt.
 4. Der var flere forslag til kontingentforhøjelse. Alle godkendte, at hver person i foreningen betaler 150 kr. for medlemskab. Forslag om, at bladet "Slægten" sendes ud efter første møde i henholdsvis september og januar, på grund af den høje porto.
 5. Mette og Flemming blev genvalgt.
  Birte Duve Juhl blev valgt i stedet for Inger, der ikke ønskede genvalg i bestyrelsen.
  Peder Udesen blev genvalgt som suppleant og er fortsat webmaster.
  Gert Aagaard Carlsen blev genvalgt som bilagskontrollør (revisor) og som
  bilagssuppleant blev Ole Eilersen valgt.
 6. Der var ikke indkommet forslag til bestyrelsen.
 7. Flemming omtalte bogsalget.

Konstituering
Efter mødet konstituerede bestyrelsen sig:
Mette som formand.
Anni fortsætter som kasserer.
Gunnar arrangerer møder som hidtil og sørger for indkøb til foredragsholdere og er næstformand.
Flemming står for bogsalg.
Birte som sekretær.
Peder som web-master.Nye links
Fra vort medlem Gert Carlsen har vi modtaget et tip om en transskriberet udgave af folketællingen 1748 for Vejle. Det er lagt ind på linksektionens side 1. Det er egentligt udsprunget af et initiativ fra DIS-Danmark, hvor man tilbyder deres medlemmer "en arkivservice, der indebærer at medlemmet kan deponere sit slægtsforskermateriale lagret på et datamedie. Formålet er at sikre slægtsforskermateriale, som måske ellers vil gå tabt, samt nu og i fremtiden at give andre slægtsforskere, med tilknytning til materialet, adgang til dette.". På Linksektionens side 2 er der tilføjet links til både DIS-arkiv og de afskrevne kilder.

samme side er der også tilføjet et link til Marinehistorisk Selskab.
Endeligt er der på linksektionens side 1 tilføjet et link til Det Danske Udvandrerarkiv. Det kommer vi til at høre mere om, når Birgit Flemming Larsen den 2. november holder foredraget: "På sporet af de danske udvandrere.".

Programmet for efteråret
Man kan læse mere om det i programmet, der netop er blevet opdateret med efterårets program. Det gennemgående tema for andet halvår er: "Emigration til/fra Danmark".


Sidste nyt 27. februar 2010.

Det sker, at man falder over en bog, som viser sig at være en lille perle. En sådan er Mølleåen fra Frederiksdal til Strandmøllen, der er skrevet i 1971 af Jan Møller. Umiddelbart skulle man tro, at den beskrev de 9 møller, der lå langs Mølleåens løb fra Furesøen til Øresund.
Det gør den også på en udmærket måde.
Men det emne er også beskrevet i flere andre værker.
Hvad der måske er ligeså interessant, er, at den indleder med en grundig gennemgang af de forskellige måder, som møllehjulet og dets gangtøj kunne konstrueres på. Dette er meget afhængig af den mængde vand, der er til rådighed, og den faldhøjde, der er til stede. Så fortsættes med beskrivelsen af indretningen af en vandmølle og de arbejdsprocesser, der foregik dér i f.eks. hammermøller og stampemøller.
Endelig beskrives problemerne, når flere skal deles om vandet. For hvis een møller stemmer vandet højt op for at kunne lave meget arbejde, så risikerer de efterfølgende møller at mangle vand til produktion, og den mølle, der ligger ovenfor, kan udsættes for bagflod. Ligeledes kan det forårsage store ødelæggelser, hvis en møller pludselig åbner for sluseværket og lader store mængder vand strømme ud. Og der var voldsomme problemer, hvilket ind i mellem udløste voldelige hændelser. De blev endeligt løst ved dannelsen af "Fuursø Møllestrøms Interessentskab" i 1724, der eksisterer den dag i dag.
Den er tilføjet litteraturlisten.


Linksektionens side 2 er der tilføjet links, der kan være af interesse for de, der forsker i aner fra Norge og Sverige, nemlig til Norsk Slektshistorisk Forening og Sveriges Släktforskarförbund.


Sidste nyt 26. januar 2010.

I 2009 udkom bogen Danskere på Vestfronten 1914-1918. Den er skrevet af Claus Bundgård Christensen og er historien om Første Verdenskrig fortalt gennem nogle af de omkring 26000 danskere, der deltog i krigen på tysk side, hvoraf ca 4000 omkom.
Bogens kapitler og afsnit er handlingsmæssigt opdelt efter de enkelte krigsår ( 1914, 1915 ... 1918 ), hvor man følger livet i skyttegravene fortalt gennem de mange breve, der blev udvekslet mellem soldaterne og familien derhjemme. Opdelingen fungerer godt. Der fortælles om den teknologiske udvikling der skete undervejs af materiel, gas og strategier. Ligeså om den forråelse af soldaterne, der uundgåeligt skete, og det håb, der var for at overleve rædslerne. Et af afsnittene hedder ganske enkelt "At overleve Vestfronten".

Endeligt sluttes af med freden i 1918 og nok så interessant tiden, der fulgte. Ikke bare var der krigsfangerne, der skulle hjem, men med genforeningen af Sønderjylland overtog Danmark også forpligtelselserne for mange krigsinvalider. Hvordan dette blev håndteret er også beskrevet.
De danske veteraner blev først formelt samlet i 1936 i Foreningen af Dansksindede Sønderjyske Krigsdeltagere (DSK). Fra begyndelsen havde foreningen en karakter, der på afgørende områder var anderledes end mange af de tyske foreninger. Bl.a. ved en udtalt antikrig holdning, der prægede DSK i gennem hele dens eksistensperiode.
Endelig slutter forfatteren af med kapitlet "Hvor ved vi det fra", hvor der fortælles om kilderne og manglen på samme, da meget gik tabt under 2. Verdenskrig. Til sidst sluttes af med et omfangsrigt afsnit med kildehenvisninger.

Bogen er meget velskrevet og kan anbefales, især hvis man har haft sønderjyske slægtninge, der har deltaget i 1. Verdenskrig.
Den er tilføjet litteraturlisten.


Sidste nyt 4. januar 2010.

Vi vil gerne benytte lejligheden til at ønske alle et godt Nytår.

Det er ved at være en rum tid siden, at der har været nyt på litteraturlisten.
Denne gang er der tilføjet en bog, der ikke helt er slægtsorienteret, men beskriver en mands skæbne og det samfund og de personer, der omgav ham. Bogen hedder Vejles Benny, Bennys Vejle : portræt af en levemand, i hans by, af hans by og er skrevet af Erik Munch Sørensen.

Som titlen hentyder, så har den flere facetter. Den handler dels om en af Vejles originaler, Benny Frederik Wulff, der bedre er kendt som Bus-Benny. Benny, der var mongol, elskede at køre i bus, hvad kælenavnet hentyder til. Mange vejlensere har i tidens løb ligesom jeg oplevet ham i bussen stående ved den faste plads ved siden af chaufføren eller i skarpt trav frem og tilbage ad midtergangen.

Men den handler også om en moders kærlighed og forudseenhed og det løfte, som hun fik af daværende borgmester Willy Sørensen, om at Benny kunne bo på plejehjemmet Bakkegården. Et løfte, der selvfølgeligt blev holdt!
Man hører også om de steder, hvor Benny opholdt sig, f.eks. hos Falck og stamværtshusene, hvor han hver dag kiggede indenfor og fik sig en sodavand.

Bogen er ganske fornøjelig at læse og kan anbefales.


Linksektionens side 2 er der tilføjet links til Karin Jørgensens hjemmeside, der indeholder flere transkriberede kirkebøger, godsskifter og fæsteprotokoller for Jylland og Fyn.

Derudover er der tilføjet et meget interessant link for dem, der slægtsforsker i Australien. Man har der en tilsvarende organisation som Statens Arkiver i Danmark, der hedder National Archives of Australia. På deres hjemmeside er der mulighed for at lave forskellige søgninger efter personer. Det vil være alt for omfattende at beskrive dette fyldestgørende her, men det kan anbefales at læse artiklen "Slægtsforskning i Australien" i bladet "Slægt og Data" nr 4/2009, hvor det beskrives, hvordan man bærer sig ad.


Sidste nyt 2. november 2009.

Linksektionen har gennemgået en større omlægning. På side 2 var der efterhånden så mange links, at den var ved at blive uoverskueligt. Som en konsekvens af dette er dele af gruppen med andre links blevet flyttet om på en nyoprettet side 3, mens der på side 2 er oprettet nye grupper for militærhistorie og slægtsforskning i udlandet. I gruppen om slægtsforskning i udlandet er der tilføjet adskillige nye interessante links.

Af andre nyheder kan nævnes links til Indeks til dødsboer i Statstidende og Richter: 100 års Dødsfald i Danmark.

Endelig er programmet blevet opdateret med arrangementerne for foråret 2010.


Sidste nyt 27. september 2009.

Så går det løs igen efter den flotte sommer og eftersommer.

I Hvem-Forsker-Hvad sektionen er linket til Peder Udesens hjemmeside blevet opdateret.
Det skyldes, at Telenor har overtaget Tele2 og uden varsel lukkede alle hjemmesider, der tidligere lå under get2net.dk i januar måned. Nu sker det samme for alle med mailadresser ved get2net.dk.
I den forbindelse skal der opfordres til, at man husker at meddele kassereren, hvis man får en ny mail-adresse. Står man også på Hvem-Forsker-Hvad, vil det være en stor hjælp, at der også gives besked til webmasteren. Kontaktoplysningerne findes her.

Linksektionens side 1 er der tilføjet et link til Frihedsmuseets modstandsdatabase. Modstandsdatabasen er en fortegnelse over personer, som har deltaget i modstandskampen under den tyske besættelse af Danmark. Oplysningerne stammer fra to kilder, nemlig styrkelister, det vil sige mandskabslister over medlemmerne af undergrundshæren på tidspunktet for befrielsen, og litteraturen om besættelsestiden.

Der er også tilføjet et link til Vejlefilm, hvor Vejle Stadsarkiv præsenterer eksempler på deres righoldige samling af historiske film fra Vejle og omegn.

Linksektionens side 2 er der tilføjet et link til Dansk Center for Herregårdsforskning.


Sidste nyt 7. april 2009.

Så er programmet opdateret med efterårets arrangementer.
Som noget nyt er emnerne baseret på et tema, der i dette halvår vil være: Slægtsprogrammer.

Den 5. maj er der udflugt til Naverhytten.
Vær opmærksom på parkeringsforholdene, som er beskrevet i programmet, hvor man også finder en kørselsvejledning.


Sidste nyt 12. marts 2009.

Tirsdag den 3. marts 2008 blev der afholdt generalforsamling.
Mette Holm Sørensen tog referat:

 1. Anton Dorph-Petersen blev valgt til dirigent, og han konstaterede, at generalforsamlingen var lovligt indkaldt.
 2. Inger Lund fremlagde beretningen, og den blev godkendt.
 3. Kai Jensen fremlagde regnskabet, som også blev godkendt.
 4. Forslag om kontingentforhøjelse fra medlemmerne.
  Det blev vedtaget, at singler årligt fra 2010 betaler 140 kr, og ægtepar betaler 250 kr.
 5. Valg til bestyrelse: Kai Jensen ønskede ikke genvalg, i stedet blev Annie Jensen valgt.
  Gunnar Therkelsen blev genvalgt.
  Peder Udesen blev genvalgt som suppleant.
  Gert Aagaard Carlsen blev genvalgt som revisor.
  Flemming Petersen blev genvalgt som revisor suppleant.
 6. Der var ikke indkommet nogen forslag fra medlemmerne.
 7. Gunnar fortalte om efterårets slægtsprogrammer.
  • Anton Dorph-Petersen foreslog et emne: Om at formidle sin slægts historie.
  • Bente Hesselager har foreslået et kursus om billedbehandling på pc til slægtsbøger.
  • John Buch Larsen spurgte om mulighed for at lære, hvor tingene findes på stadsarkivet.
  • John Piilegaard forhørte om mulighed for at finde arkivalier om en byfamilie og en landbofamilie i tidsrummet 1850 - 1900, for at se mulighederne på de to forhold.
  • Inger vil gerne afholde kursus for nybegyndere i slægtsforskning - om kirkebøger og skifter og hvordan man finder dem. Ca. 8 - 10 timer. Der er også kursus i slægtsforskning på biblioteket med mellemrum.
  • Der blev nævnt, at vi havde samme mødeaften som Kolding. Vi kan ikke ændre vores aften.
  • Flemming Petersen roste bestyrelsen for det arbejde, der blev udført.
  • Inger Lund takkede Kai Jensen for hans indsats i foreningen gennem 7 år. Gerda Jensen blev takket for kagebagning og kaffebrygning. De modtog hver en gave.
  • Annie Jensen tilbød fremover at brygge kaffe.
  • Databasen Geni blev omtalt. Uenighed om dens værdi.
  • Peder efterlyste slægtsrelaterede bøger til litteratursiden på hjemmesiden og fortalte også om bogen: "Slægterne i Gauerslund sogn."
  • John Buck Larsen foreslog udflugt til Brejning museum og i forbindelse hermed foredrag om forsorgen.

Konstituering
Umiddelbart efter generalforsamlingen holdt vi møde.
Inger Lund fortsætter som formand.
Annie Jensen som kasserer.
Gunnar Therkelsen som den, der finder foredragsholdere.
Flemming står for bogsalg.
Peder som web-master.
Mette som sekretær.Før og efter generalforsamlingen blev der mellem medlemmerne talt meget om bøger, som kunne være af nytte for os slægtsforskere. Det viste sig, at nogle af medlemmerne ikke havde været opmærksomme på litteraturlisten på denne hjemmeside, der er under stadig udbygning med nye titler. På et tidspunkt blev Gauerslund nævnt, og opslagsværket "Slægterne i Gauerslund sogn." blev fundet frem fra arkivets bibliotek og brugen af det gennemgået. Det blev studeret med stor interesse af flere af medlemmerne.

Vi har fået et tip fra vores medlem Gunnar Therkelsen om 5 nyttige opslagsbøger, som er gode hjælpere til slægtsforskningen. Der er tale om "Kilder til dansk forvaltningshistorie - bind 1-5". Titlerne er blevet tilføjet litteraturlisten.


Sidste nyt 24. februar 2009.

I de seneste år er der kommet mere og mere materiale af interesse for slægtsforskere på Internettet, men hvordan er det nu, at man finder og anvender det ? Når man er kommet i gang, så er der jo selvfølgeligt foreningens efterhånden omfattende linksektion ( bemærk, at der er en side 1 og side 2 ), som man kan anvende som indgang og index til de mest gængse hjemmesider. Men er I klar over, at Vejle bibliotekerne afholder kurser i slægtsforskning på Internettet ? På Vejle Bibliotek afholdes der kursus den 7. april 2009 og den 8. april 2009. Ligeledes afholdes kursus på Jelling Bibliotek den 24. marts 2009.


Til litteraturlisten er der tilføjet titlen på et par bøger, der kan være interessante for de slægtsforskere, der har søfolk eller ejere af skibe blandt deres aner. I en ny sektion om søfart kan man finde "Svendborg søfarts historie siden 1253, der bl.a. indeholder en liste over ca 2300 skibe, der har været tilknyttet Svendborg Tolddistrikt siden 1773. Listen indeholder mange oplysninger om skibene i form af ejere, skibsførere, byggeår, tonnage etc. Den anden bog, "Jagt og skonnert", indeholder mange billeder af forskellige skibstyper, så man kan få et indtryk af, hvordan det skib, som ens ane har været tilknyttet, har set ud.


Linksektionens side 2 er der tilføjet et link til et meget spændende projekt, der går ud på at affotografere og indtaste Nygaards sedler om jyske personalia. Sedlerne har hidtil kun været tilgængelige på Rigsarkivet, men nu åbnes der mulighed for at søge på dem via nettet. Der er tale om en kæmpeopgave, der må forventes at tage lang tid, før den er færdig.
Hvis du vil have en mere uddybende forklaring på, hvad Nygaards sedler er, så findes den på projektets hjemmeside under punktet FAQ.


Sidste nyt 10. februar 2009.

Der er nu gået usædvanligt lang tid siden sidste opdatering af foreningens nyhedsside, hvilket desværre ( eller heldigvis, som tiderne er ) må tilskrives stor travlhed fra webmasterens side. Det må der rådes bod på.


Hvem-Forsker-Hvad sektionen er blevet opdateret med et nyt indlæg fra vores medlem Leif Madsen.
Han forsker i familien til arbejdsmand August Bernhard Rasmussen og hustru Ina Frederikke Rasmussen, der var bosiddende i Horsens til 1966.


For nogle år siden sendte bestyrelsen et spørgeskema ud til medlemmerne, for at finde ud af, om der var områder, som medlemmerne ikke var så fortrolige med, og som derfor kunne være af interesse at få yderligere belyst. De mange tilbagemeldinger dengang viste sig at være så godt et værktøj, når der skulle planlægges nye og spændende foredrag, at bestyrelsen fandt, at det nu var på tide at få opdateret sin viden. Vi takker for besvarelserne, og resultatet kan ses nedenfor.


Besvarelsernes procentuelle fordeling var, som følger, hvor 0=Intet kendskab og 5=Godt kendskab:

 012345 ∑ 
Kirkebøger incl. til- og afgangslister40092661100
Folketællinger404132950100
Skiftesamlinger4213171784100
Tinglysning4812161644100
Lægdsruller468251344100
Vejvisere27189141418100
Brandprotokoller61174494100
Militærarkiver58298004100
Godsarkiver442841284100
Lokale arkiver8433171721100
Aviser22913221717100
Egnsbeskrivelser142910141914100
Arkivalieronline.dk44483346100
Vor hjemmeside0417171743100

Vi havde også bedt medlemmerne om at komme med forslag og ønsker.
Der var følgende:Sidste nyt 1. december 2008.

Fra vort medlem Ole Georg Lund er der modtaget et tip til en interessant hjemmeside for Forlaget Grifo. Forlaget har på sin hjemmeside en sektion for slægtsforskere, hvor der bl.a. er en "Sidste Nyt"-sektion og en database med oplysninger om slægtforskningsrelaterede emner. Der er tilføjet et link til forlagets hjemmeside på Linksektionens side 2.

Der er også tilføjet et link til de købstadskort, der kan findes på Statens Arkivers hjemmeside.

Programmet er opdateret med arrangementerne for foråret 2009.


Sidste nyt 2. oktober 2008.

Der er skrevet meget om krigen i 1864 og i særdeleshed slaget ved Dybbøl, men ofte har det været en overordnet og upersonlig indfaldsvinkel til emnet. Tom Buk-Swienty har i år udgivet en bog ved navn "Slagtebænk Dybbøl" om det blodige slag den 18. april 1864.
Fra omslaget kan citeres:
"Slagtebænk Dybbøl er en medrivende, dokumentarisk beretning om Danmarks krig mod to tyske stormagter, Prøjsen og Østrig, i 1864 - om vejen til Dybbøl og om det politiske spil i København og Berlin under krigen. Men først og fremmest er det en fortælling om de soldater, officerer, feltlæger og krigskorrespondenter, der oplevede krigen og det blodige slag den 18. april 1864. Slagtebænk Dybbøl var soldaternes eget navn for fronten."
At bogen er utroligt spændende skrevet kan bekræftes af Webmasteren, der flere gange oplevede, at det gik ud over nattesøvnen, fordi det var svært at lægge bogen fra sig. Den kan klart anbefales, men samtidig skal man være klar over, at det ind i mellem er meget barsk og stærk læsning, netop fordi man fokuserer på enkeltpersoner, og det er ingen underdrivelse !

Bogen er også anmeldt i Historie Online, ligesom den er tilføjet litteraturlisten.

I 1992 blev Historiecenter Dybbøl Banke indviet. Der er tilføjet et link til centerets hjemmeside på Linksektionens side 2.


Så er det vist på tide med et lidt mere fredeligt emne.
I 1990 udgav Klaus K. Haubroe et lille hefte på 40 sider, der kort og godt hedder "Ejendomshistorie". Det fortæller på fortrinlig vis om forskellige indfaldsvinkler til ejendomshistorie, f.eks. matrikelvæsenet, brandforsikring og skifteprotokoller.
Også det er tilføjet litteraturlisten.


Sidste nyt 16. Juni 2008.

Så er programmet opdateret med arrangementerne for efteråret 2008. Programmet for foråret 2009 er ikke endeligt på plads endnu, men vil blive lagt ud på hjemmesiden så hurtigt, som muligt.

Statens arkiver har samlet de forskellige arkivers sider i en fælles side. I Linksektionen er der derfor lavet et link til den, men for at man nemmere kan se, hvad det dækker, er arkivernes navne opretholdt som tekst nedenunder.
Derudover er et par døde links ordnet.

For nogle år siden lavede bestyrelsen en undersøgelse af medlemmernes kendskab til forskellige arkivaliegrupper. Formålet var, at vi derved nemmere kunne målrette nogle af foredragene på de mere ukendte arkivalietyper. Det er nu på tide at gentage undersøgelsen. I forhold til sidste undersøgelse er der tilføjet nye punkter, der bl.a. berører anvendelsen af Internettet. Desuden er der også en rubrik, hvor man kan tilføje sine egne forslag og ønsker.
Skemaet vil blive udsendt vedlagt Slægten, men ved at højreklikke på dette link, og vælge "gem som", kan du også udfylde skemaet og efterfølgende sende det vedhæftet en mail til enten Inger Lund eller Kai Jensen.

Den 6. maj var vi på udflugt til Anton Stormlunds Samling i det gamle forsamlingshus i Hornstrup Mølleby. Anton Stormlund er en fremragende og meget entusiastisk fortæller, der meget levende og vidende fortæller om sin samling af kino- og hammondorgler. Han mestrer også at spille på dem. At hænderne også er skruet rigtigt sammen på ham, vidner de mange dampmaskiner, som han selv har konstrueret gennem mange år. Hver en stump har han selv lavet. Imponerende !
Hvis man var forhindret i at deltage i udflugten, så er der en mulighed for at opleve det hele ved Dampskibsfestivalen i Vejle. Se under køreplaner i menupunktet program på festivallens hjemmeside.

Stemningsbilleder fra udflugten:


Sidste nyt 27. Marts 2008.

Museumsdirektør Annette Hoff har for nyligt udgivet en bog om Horsens suverent mest velhavende mand, storkøbmanden Gehrdt de Lichtenberg (1697-1764). Han ejede 20 kirker og 11 herregårde. Annette Hoff skildrer hans liv og virke med pengeudlån, skolebyggerier, fabriksvirksomhed, Norgeshandel og driften af herregårdene.
Det er en særdeles velskrevet bog, der også kan tjene som inspirationskilde for slægtsforskere i og med, at der er anvendt mange kildetyper, som man normalt ikke ville tænke på. En af grundene er, at forfatteren har været i den situation, som man ofte er ude for, nemlig at der ikke er bevaret et egentligt privatarkiv. Hun har derfor i flere tilfælde været tvunget til at anvende indirekte kilder til at belyse Lichtenbergs liv og levned, hvilket sammenholdt med en stor faglig viden og evne til at formidle, som tydeligt mærkes, gør bogen til en fornøjelse at læse.

Bogen er også anmeldt i Historie Online, ligesom den er tilføjet litteraturlisten.
Skulle man have lyst til at anskaffe den, kan den bl.a. købes hos Vejle Byhistoriske Arkiv & Stadsarkiv.


Linksektionens side 1 er der tilføjet et link til Horsens Leksikon, der er et samarbejde mellem Byarkivet i Horsens, Horsens Museum og Horsens Bibliotek. Leksikonnet består af en større samling artikler om Horsens historie, dens gader, samt billeder fra det gamle Horsens. Hovedparten af artiklerne er skrevet af medarbejdere ved Byarkivet, hvor hovedparten af billederne også stammer fra.


Sidste nyt 11. Marts 2008.

Tirsdag den 4. marts 2008 blev der afholdt generalforsamling.
Mette Holm Sørensen tog referat:

 1. Anton Dorph Petersen blev valgt til ordstyrer.
 2. Inger Lund fremlagde beretning for sæson 2007/2008. Beretningen blev godkendt.
 3. Kai Jensen fremlagde regnskabet, som blev godkendt.
 4. Bestyrelsens forslag om kontingentforhøjelse fra 110 kr. til 125 kr. for enlige og fra 165 kr. til 185 kr. for par blev vedtaget. Ligeledes en forhøjelse af gæstekort fra 35 kr. til 50 kr. blev vedtaget.
 5. 3 bestyrelsesmedlemmer var på valg - Inger Solberg Lund, Flemming Topsøe-Jensen og Mette Holm Sørensen. Alle 3 blev genvalgt.
  1. suppleant Peder Udesen var på valg. Han blev genvalgt.
  Revisor Gert Aagaard Carlsen blev genvalgt.
  1. revisorsuppleant Flemming Petersen blev genvalgt.
 6. Der var ikke indkommet nogen forslag fra forsamlingen.
 7. Gerda Jensen fik en buket for servering af kaffe og kage ved møderne.
  Asbjørn fik 2 flasker vin for sit arbejde i foreningen gennem årene.

Aftenen sluttede med, at Aase Thomsen fortalte om brug af arkivet og ud fra Agnes Hvid, som museet har lagt ud på nettet, fik vi et glimrende billede af Agnes Hvid og hendes Vejle.

Linksektionens side 1 er der tilføjet et link til Organisationen Danske Arkiver (ODA), som Vejle Byhistoriske Arkiv & Stadsarkiv er medlem af.


Sidste nyt 16. Februar 2008.

John Piilgaard har oprettet en ny hjemmeside, som er blevet tilføjet Hvem forsker hvad.

Hvem-Forsker-Hvad sektionen er blevet opdateret med et nyt indlæg fra vores medlem Ole Georg Lund.
Han forsker i ubåden Dykkerens forlis i 1916, hvor hans farfar Georg Oluf Baldi Lund deltog i redningsaktionen.
Ole har også sendt nogle links til siderne Dansk Militærhistorie og Flådens Historie.
Linkene er begge tilføjet linksektionens side 2.

Sammesteds er der tilføjet et nyt link til et tysk online projekt, Gefallenendedänkmähler, der har til formål at registrere og ved fotografering at bevare indskrifter på tyske mindesmærker over faldne tyske og østrigske soldater i de utallige krige, de har været involveret i. Fremhævet er links til Slesvig og Danmark, men inde på hjemmesiden kan man finde mange andre slagmarker.

Programmet er blevet opdateret med målet for udflugten den 6. maj.


Sidste nyt 22. Januar 2008.

Vi indledte 2008 med et foredrag af Kathrine Tobiasen om fæsteforhold og fæstebønder. 2 af de bøger, hun henviste til, er tilføjet litteraturlisten, nemlig "Sådan var det : en fæstebondes dagbog 1788", der i sin udformning og sprog primært retter sig mod undervisningsbrug, og "Fra Hoveriets Dage", der med sine mangfoldige kildehenvisninger er en meget interessant bog, der giver et godt billede af fæstebøndernes forhold.

Fra Gert Carlsen er der modtaget et link til Aurelia Clemons hjemmeside "Genealogy research Denmark". Det er nok især "Denmark: Probates", som synes interessant, idet der her findes en del afskrifter af skifter. Linket er tilføjet linksektionens side 2.


Sidste nyt 29. November 2007.

De 2 kirkegårdsfotografer, Joan Bedsted og Torben Bank Sørensen, har fået lavet deres nye side, dk-gravsten.dk, der linker til alle Danmarks fotograferede kirkegårde. Den meget flotte side samler på fortrinlig vis deres store arbejde, der før var fordelt på to hjemmesider. Linket til den er tilføjet Linksektionens side 1

Linksektionens side 2 er der tilføjet en side om Møntvæsen, mål og vægt.


Sidste nyt 5. November 2007.

Linksektionens side 1 er der tilføjet et link til en side med navne på personer, der udvandrede fra Slesvig-Holsten. Linket stammer fra den kildeliste, som Jens Hansen havde lavet til sit foredrag om flytninger og vandringer.

I år er det som bekendt 200 året for bombardementet af København.
I den anledning er der udgivet flere bøger om emnet.
En af dem er nu lagt på litteraturlisten. Det er "1807 - København i flammer" af Jan Møller, der er udgivet i en ny revideret udgave i år. Den gennemgår baggrunden for bombardementet og skildrer det uhyggelige drama med bl.a. citater fra øjenvidner.


Sidste nyt 1.Oktober 2007.

Inspireret af Ulrik Alster Klugs foredrag om Danske Kancelli er der nu på litteraturlisten tilføjet nogle af de mange arkivguider, der eksisterer. Det er umuligt at opremse dem alle, hvorfor det kan anbefales at søge på bibliotekets hjemmeside. Der er henvisninger dertil på Linksektionens side 1.

Linksektionens side 1 er der tilføjet et link til en side, hvor navnene på de faldne fra krigene 1848-1864 kan findes.


Sidste nyt 29. August 2007.

Så er sommeren ved at gå på hæld, de lange vinteraftener nærmer sig, og det er nu tid til atter at mødes.
Det indleder vi den 4. september, hvor Ulrik Alster Klug kommer og fortæller os om Danske Kancelli.

Linksektionens side 1 er der lagt et meget spændende link til Trekantområdets kulturhistoriske søgedatabase, der er et samarbejde mellem arkiver, biblioteker og museer i Fredericia, Kolding og Vejle. Man har her mulighed for at søge i mere end 130.000 kulturhistoriske registreringer af arkivalier, billeder, bøger, museumsgenstande, udklip m.m.

Linksektionens side 2 har også et par nyheder.
Center for Bygningsbevaring i Raadvad har på deres hjemmeside en sektion om bindingsværkshuse, hvor man beskriver måden de var lavet på og de egnsforskelle, der var.

Endelig er der et link til Aalborg stadsarkiv, hvor man har lavet et index til Albert Fabritius samling af slægtsbøger og stamtavler.

Det har været nødvendigt at ændre linket til Wibergs Almindelig dansk Præstehistorie, da Tom Stryhn, på hvis hjemmeside den befinder sig, har valgt, at man skal være registreret som medlem af siden. Det er gratis at være medlem af siden.


Sidste nyt 4. Juli 2007.

Vi har været lidt upræcise mht. titlen ved mødet den 4. marts 2008, hvor Aase Thomsen vil fortælle om, hvordan hun søger efter de oplysninger, hun har brug for.
Vi havde oprindeligt skrevet: "Hvad og hvordan findes arkivalier på Vejle Byhistoriske Arkiv."

Aase har foreslået titlen: "Hvordan kan man kombinere de mange forskellige slags materialer på Vejle Byhistoriske Arkiv, når man fortæller slægtshistorie?" Hun vil her komme med eksempler fra arbejdet med »Frøken Hviids Vejle«, lokalhistorie for børn og voksne på Vejle Museums hjemmeside.


Sidste nyt 9. Maj 2007.

Så er programmet opdateret med arrangementerne for efteråret 2007 og foråret 2008.

Den 3. April var vi på besøg i Grejs Lokalhistoriske Arkiv. Alle var enige om, at vi havde haft en meget hyggelig aften, hvor der blev snakket og studeret meget. Det bekræfter billederne, som vi har modtaget fra Hans Henrik Mikkelsen, der er sekretær i Grejs Lokalhistoriske Forening.
besøg i Grejs Lokalhistoriske Arkiv. besøg i Grejs Lokalhistoriske Arkiv.
besøg i Grejs Lokalhistoriske Arkiv. besøg i Grejs Lokalhistoriske Arkiv.


Forårssæsonen blev sluttet af med et spændende foredrag af Johnny Wøllekær om fattiggårde og fattigforsorgen gennem tiderne. Han henledte opmærksomheden på en bog, som han har skrevet om "Fattiggårdene på Fyn". Den er lagt ind i Litteraturlisten.

I afsnittet om de andre lokalhistoriske foreninger er Grejs Lokalhistoriske Arkiv blevet tilføjet. Desuden er der lagt et link ind til en arkivvejviser for det tidligere Vejle amt.


Sidste nyt 13. Marts 2007.

Hvem-Forsker-Hvad sektionen er blevet opdateret med et indlæg fra vores medlem John Piilgaard.

Hanne Baden er kommet med links til Dansk Veteranbil Klub og en omfattende side om danske nummerplader og deres historie. De er lagt ind på Linksektionens side 2.
Hun er også kommet med et tip om, at der er gode søgemuligheder på Udlandsoplysningen ved TDC Online.


Sidste nyt 5. Marts 2007.

Hvem-Forsker-Hvad sektionen er blevet opdateret med et indlæg fra vores medlem Lisbeth Randers.

Linksektionens side 2 er der kommet 2 nye links til sider med bl.a. transkriberinger. Siderne vil være af interesse for alle, der har aner på Fyn og de omkringliggende øer.


Sidste nyt 18. Februar 2007.

Der er kommet en opdatering af Gert Carlsens indlæg i Hvem-Forsker-Hvad sektionen.
Ved forrige medlemsmøde blev der lagt nogle kopier frem med med gode råd om, hvordan I kan lave et indlæg til sektionen. Der var langt fra nok, så vejledningen er lagt ud på hjemmesiden.

I DIS Forum var der for et stykke tid siden et indlæg, der stillede spørgsmålet: "Hvad levede soldater-enker af ?"
Jørgen Green, der har skrevet "Slægtsforskerens ABC", fortalte, at der ved lov i 1851 var oprettet en bestyrelse med den opgave at varetage tildeling og udbetaling af pensioner til underofficerer og fredsinvalider fra såvel hær som flåde. Arkivalierne derfra befinder sig på Rigsarkivet. Jørgen Green har lavet en meget grundig beskrivelse af, hvordan man kan bruge disse arkivalier. I beskrivelsen indgår både strukturen af arkivaliet, der er meget omfattende, og et praktisk eksempel i anvendelsen af det.
Man kan hente det her i pdf-format.
Andre tekster og formater kan findes her
Linkene er lagt ind på Linksektionens side 2.


Sidste nyt 9. Februar 2007.

Fra et af vore nye medlemmer, John Piilgaard, er der kommet et tip om et meget interessant link til SeniorFritid, hvor der er en meget omfangsrig samling af links, som er rettede både til begyndere og viderekomne.
Linket er lagt ind på Linksektionens side 2.

Joan Bedsted og Torben Bank Sørensen er i gang med et større projekt med at fotografere gravsten i Vejle Amt. Torben har lige opdateret sin side, som der i et godt stykke tid har været et link til på Linksektionens side 1, og nu har vi lige modtaget linket til Joans flotte side, der ligeledes ligger på Linksektionens side 1.

På Den Digitale Byport kan man læse om Stiftsrelationerne i 1735, der indeholder udførlige indberetninger om byernes forhold. De er blevet transskriberet af frivillige. For Vejles vedkommende indeholder beretningen udover beskrivelsen af byens tilstand også den den meget interessante sektion:
Liste over Weille Byes Borgere og Indvaanere forfattet den 8. Augustii; 1735.
Her finder man en detailjeret beskrivelse af de mandlige indbyggeres liv og levned.

I Litteraturlisten er der tilføjet Theodor Ulrich Nüblings erindringer, da han i 1783 blev hvervet til den danske hær i 8 år, og Peter Korsgaards bog, "Kort som kilde".


Sidste nyt 29. Januar 2007.

Vejleegnens Slægtshistoriske Forening blev stiftet den 5. Februar 2002.
I den anledning fejrer vi foreningens 5 års jubilæum ved vores medlemsmøde Tirsdag 6. Februar, hvor Henrik Olsen holder foredrag om "Lægdsruller for nybegyndere".

Vi er blevet gjort opmærksomme på, at der i artiklen i Vejle Amts Folkeblad er en trykfejl, hvor der står, at jubilæet bliver markeret den 5. Februar. Dette er IKKE tilfældet. Det er den 6. Februar.


Sidste nyt 4. Januar 2007.

Fra vort medlem Gert Carlsen er der kommet et tip om et meget interessant link til on-line kurser på Statens Arkivers hjemmeside, hvor man kan lære om gotisk skrift, og hvordan man søger arkivalier på arkiverne.
Linket er lagt ind på Linksektionens side 2.

Ved Jytte Skaanings meget interessante foredrag om brandprotokoller i tirsdags havde hun benyttet Krabsens stednavnedatabase. Linket til den er lagt ind på Linksektionens side 1.
Desuden havde hun medbragt flere eksemplarer af den nyeste udgave ( 2. udgave fra 2006 ) af "Find din slægt - og gør den levende", som kunne købes af medlemmerne. Der var meget hurtigt udsolgt.
Litteraturlisten er blevet opdateret med dette.


Sidste nyt 23. December 2006.

På tirsdag den 2. Januar holder Jytte Skaaning foredrag om brandprotokoller.
Hun har sendt en uddybende beskrivelse af det, som bringes her:
Den røde hane galede!
-- Var branden påsat eller skyldtes den ”naturlige” årsager?
-- Var boligen forsikret?
-- Hvordan var den bygget og indrettet?
Vi går på opdagelse i retsprotokoller og brandforsikringsarkivalierne.


Vejleegnens Slægtshistoriske Forening vil hermed benytte lejligheden til at ønske alle en rigtig glædelig Jul og et godt Nytår.


Sidste nyt 14. November 2006.

Så er programmet opdateret med arrangementerne for foråret 2007.

I lørdags var vi på besøg på Landsarkivet for Sønderjylland i Åbenrå. Det blev en vellykket tur for de 10 medlemmer fra foreningen, der deltog. Der var en rigtig god stemning på arkivet, der er det mindste af landsarkiverne.
Vi blev vist rundt af vagtmester Leo Petersen i de dele af arkivet, der normalt ikke er tilgængelige for publikum. Han fortalte om arkivets store samling af cirkusplakater. Vi fik set Danmarks ældste kirkebog fra Hjordkær, der stammer fra 1500-tallet, og mange andre spændende arkivalier. Endelig havde han fundet arkivalier frem og demonstrerede, hvordan man søger efter ejendomsoplysninger i Sønderjylland.

Anton Dorph-Petersen var ude for en sjov oplevelse. Han undrede sig over, at de arkivalier, som han ville låne, allerede var optaget. Det viste sig, at han og vort medlem Flemming Petersen begge var i gang med en slotsvægter Peter Petersen fra Gråsten Slot. Anton er tip-oldebarn til hans søn. Flemming er efterkommer efter hans datter.
Ingen af dem var klar over anesammenfaldet, så sådan kan et arkivbesøg altså også give uventede resultater.


Sidste nyt 6. November 2006.

Fra vort medlem Anton Dorph-Petersen er der kommet et tip om et virkelig godt link til spændende middelaldergenealogi, der omfatter de fleste europæiske kongehuse.
Linket er lagt ind på Linksektionens side 2.


Sidste nyt 26. Oktober 2006.

Nyhedsopdateringerne kommer i hurtig rækkefølge.
Fra vort medlem Gert Carlsen er der kommet et tip om, at man kan finde Wibergs Almindelig dansk Præstehistorie på nettet. Så har man præster i sin slægt, er dette et utroligt værk, og det er alletiders, at det er blevet indskannet. En meget flot og dygtigt lavet indskanning skal det tilføjes. Bogen er udgivet i 1873, så der er ikke længere copyright på den.

Vær i øvrigt opmærksom på, at Erh. Qvistgaard i 1934 har udgivet bogen: "Præstehustruer der helt eller delvis mangler i Wibergs Præstehistorie"

Linket er lagt ind på Linksektionens side 2.

Et eksempel på anvendelse:
En hurtigt anvisning på, hvordan du kan anvende siden til opslag på en given person.


Sidste nyt 23. Oktober 2006.

Ved vores medlemsaften den 3. Oktober holdt Mette Holm Sørensen et spændende og interessant foredrag om sin sønderjyske slægt under og lige efter 1. verdenskrig for en interesseret medlemsskare, som det kan ses af nedenstående billeder.

I litteraturlisten er der meget apropos tilføjet en bog om kilder til sønderjysk forvaltningshistorie.

Og så kan det med glæde konstateres, at vi i dag har rundet 8000 besøgende, siden besøgstælleren blev aktiveret for knap 2 år siden.
Sidste nyt 16. September 2006.

En ny hjemmeside, Vejles Historie, er lagt ind på linksektionens side 1. Siden har, som man skriver, "... som mål at gøre den lokale historie mere tilgængelig i undervisningen i folkeskolen, gymnasierne og andre ungdomsuddannelser.".


Sidste nyt 1. September 2006.

Linksektionens side 1 er opdateret med et link med historiske luftbilleder af Vejle, som Torben Bank Sørensen har gjort opmærksom på.

For dem, der forsker i Voldum sogn, Randers amt, er der på Linksektionens side 2 lagt et link til en side, hvor der bl.a. kan findes transskriberinger af kirkebøger.
Nyt er også et link til Projekt Runeberg, der er et arbejde på at skabe gratis elektroniske udgaver af klassisk nordisk litteratur. Det sker på frivillig basis af dataforeningen LYSATOR, der har hjemme ved Linköpings universitet i Linköping, Sverige. Bøgerne er af en sådan alder, at der ikke længere er copyright på dem.


Sidste nyt 19. Juni 2006.

Det sidste punkt i programmet inden sommerpausen var besøget ved Fængselsmuseet i Horsens den 2. Maj. Vi fik en meget engageret præsentation af et af de vel nok mest særprægede museer i Danmark. Alle fik en god oplevelse. I hvert fald har der efterfølgende været udtrykt megen ros for arrangementet.

Hanne Baden har tilsendt disse billeder, der viser fængslet udefra.
Der må af gode grunde ikke fotograferes inde i det.

Horsens Statsfængsel

Det skal bemærkes, at gruppebilledet er taget, inden alle var fremmødt. Deltagerlisten var fuldtegnet.
Så vidt vides forlod alle deltagerne også fængslet efter besøget.........

Horsens StatsfængselSidste nyt 9. Maj 2006.

Programmet er nu opdateret med 2. halvårs arrangementer, samt det første møde for 2007.

I litteraturlisten er der tilføjet Carl Otto Petersens bog om "De sorte tog", der beskriver de barske forhold, som jernbanefolket levede under under Besættelsen.
Desuden er "På embeds vegne", som blev omtalt ved et af vores medlemsmøder, også lagt på.


Sidste nyt 8. April 2006.

Så er 3. udgave af Nyhedsbrevet udkommet. Som noget nyt kan det også fås i pdf-format.
Hvis du ikke allerede har Acrobat Reader på din PC, så er der i Nyhedsbrevssektionen et link til det sted, hvor du kan hente den.

Linksektionens side 2 er opdateret med et link til Kurt Nielsens hjemmeside, der indeholder en del ekstrakter fra arkivalier.

I litteraturlisten er der også flere nyheder.


Sidste nyt 20. Marts 2006.

Linksektionens side 1 er opdateret med et link til "Demografisk Databas Södra Sverige", som et af vore medlemmer har gjort opmærksom på.


Sidste nyt 7. Marts 2006.

Ved generalforsamlingen den 7. Marts var 3 af bestyrelsesposterne til valg. Til bestyrelsen blev Inger Lund, Mette Holm Sørensen og Flemming Topsøe-Jensen valgt. Hans-Jørgen Hjort og Steen Vindelev Hansen ønskede ikke genvalg. Som suppleant blev Peder Udesen genvalgt.

Efterfølgende konstituerede bestyrelsen sig.
Inger Lund blev formand, Kai Jensen kasserer, og Mette Holm Sørensen sekretær.
Kontaktsiden er opdateret.

I litteraturlisten er "Vejle Borgerbog 1754-1870" tilføjet.


Sidste nyt 3. Marts 2006.

Linksektionens side 1 er opdateret med et link til en meget omfattende side om den tyske Kriegsmarine. Der er mulighed for at lave opslag om den enkelte ubåd og ikke mindst de personer, der gjorde tjeneste der.


Sidste nyt 26. Januar 2006.

Linksektionens side 1 er opdateret med et link til opslag i "Den almindelige Enkekasse".
Linksektionens side 2 er opdateret med et link om "Slægtsforskning i Tyskland" (svensk).


Sidste nyt 5. December 2005.

Linksektionens side 2 er opdateret med links til "Slesvigske stednavne".

I tillæg til foredraget tirsdag den 6. December vil Hans-Jørgen Hjort fortælle lidt om amerikanske folketællinger.

Der har været afholdt brugermøde ved Arkivalier Online. Referatet ligger på deres hjemmeside.
Vigtigste punkter er:


Sidste nyt 22. November 2005.

Linksektionens side 2 er opdateret med links til "Ordbog over det danske Sprog" og "Steen Thomsen: Navneregistre København".

Litteraturlisten er opdateret.


Sidste nyt 4. November 2005.

Da sognepræst Birgitte Arffmann i tirsdags holdt foredrag om kirkernes historie i Vejle, nævnte hun, at der

Fredag den 9. december kl. 15:00
ville være reception i Sct. Nicolai kirke i Vejle i anledning af udgivelsen af Nationalmuseets udgivelse af bogen om Vejles kirker og kirkegårde i værket Danmarks Kirker.
Der vil blive afholdt taler af amtsborgmester Otto Herskind Jørgensen, redaktør af Danmarks Kirker Niels Jørgen Poulsen, biskop Niels henrik Arendt m.fl.
Organist Erik Kure spiller julemusik på både orgel og klokker.

Derudover har hun også sendt invitation til et arrangement i denne måned
Onsdag den 16. november kl. 19-21
Kirkeaften i Sct. Nicolai kirke i Vejle.
Aftenen indledes med en kort aftensang. Derefter er der kirkekaffe i våbenhuset.
Kl. ca. 19.40 fortæller Ebbe Nyborg, der har ledet undersøgelserne af inventaret i Sct. Nicolai kirke om de fund, han har gjort i kirken i forbindelse med udgivelsen af Danmarks Kirker.


Sidste nyt 1. November 2005.

I sidste nyhedsbrev var der et skema, hvor vi ville undersøge medlemmernes kendskab / brug af forskellige arkivalier. Formålet var at finde ud af, hvordan vi kan hjælpe hinanden videre med vores slægtsforskning - f.eks. ved studiegrupper, foredrag eller på anden måde.

Resultatet af undersøgelsen:

Medlemmernes besvarelser til spørgsmålet:
Hvordan mener du, at dit kendskab / brug af nedennævnte arkivalier m.m. er på en skala fra 0 - 5,
hvor 0 = intet kendskab og 5 = fuld kendskab og brug af nævnte arkivalier.

 012345
Kirkebøger incl. til - og afgangslister     2286
Folketællinger  2376
Skiftesamlinger74231 
Tinglysning1142   
Lægdsruller9511  
Vejvisere521 54
Brandprotokoller1241   
Militærarkiver1233   
Godsarkiver102341 
Lokale arkiver114731
Aviser423432
Egnsbeskrivelser622312


Så skal vi gøre opmærksom på, at arkivet har åbent hus den 12. november, hvor der er åbent hus med kaffe på kanden fra kl. 11-15 på den landsdækkende "Arkivernes Dag". Læs mere om arrangementet her.


Sidste nyt 29. Oktober 2005.

Programmet har fået tilføjet arrangementerne for 1. halvår 2006.
Linksektionen har fået et nyt link til Danmarks Skibsregister 1871.


Sidste nyt 10. Oktober 2005.

Fra Søren Brunbech, Vejle Bibliotek har vi modtaget følgende:
Leder du efter forfædre i Sverige?

På torsdag den 13. oktober fra kl. 10.00 til 18.00 vil "husbilen" fra det svenske slægtsforskningsfirma Genline være parkeret foran Vejle Bibliotek.

Genline er en stor database med digitale billeder af de fleste svenske kirkebøger, og i bussen sidder specialister klar til at hjælpe dig med at søge efter forfædre i Sverige.

Vejle Bibliotek har tegnet abonnement, så du også senere vil kunne søge i Genline fra Bibliotekets Læsesal.

Yderligere oplysninger:
Søren Brunbech sb@vejlebib.dk
Tlf. direkte 76 43 11 45Sidste nyt 2. Oktober 2005.

Linksektionen er redigeret om. Den var ved at være lidt for omfattende til at være på een side og er nu opdelt i 2 dele. Man kan komme fra side 1 til 2 og tilbage ved at klikke på pilene i højre hjørne for oven eller for neden.

Der er også lagt flere nye links på. F.eks. en database over danske skippere, styrmænd og matroser i perioden 1707 til 1839.


Sidste nyt 12. September 2005.

Linksektionen er opdateret med bl.a. et link til Odensedatabasen og Salmonsens leksikon.


Sidste nyt 30. August 2005.

Nyhedsbrevet for August er udkommet.

Fra Gert Carlsen har vi modtaget et link, der giver en oversigt over og søgemuligheder i IGI og VRI Batch-numre for Danmark, Norge og Sverige i FamilySearch (Mormonernes database). Det er lagt ind i linksektionen.


Sidste nyt 6. Juli 2005.

Programmet har fået tilføjet arrangementerne for 2. halvår.


Sidste nyt 30. April 2005.

Nyt fra bestyrelsen
Nyt fra Bestyrelsen Vedr. medlemsmødet den 3. maj. Tilmeldingen blev ikke overtegnet, men næsten!.
Derfor var lodtrækning ikke nødvendigt.
Ergo: alle tilmeldte er med.
Husk, at mødestedet  i k k e  er Byhistorisk arkiv, men Maribovej 10, 7100 Vejle ved Danmarks Transport Center (DTC).

Sidste nyt 11. Marts 2005.

Nyhedsbreve

For at forbedre informationen til den del af medlemmerne, der af forskellige årsager ikke har mulighed for at deltage i medlemsmøderne, samt dække tiden mellem de 2 årlige udgivelser af "Slægten", vil vi udgive et "Nyhedsbrev".

Du kan læse mere om Nyhedsbrevet her.


Sidste nyt 6. Februar 2005.

Nyt fra bestyrelsen

Åbent hus
Den 18. januar afholdt vi åbent hus for nye slægtsforskere. Det er første gang vi prøver det, og erfaringerne herfra skal så bruges ved lignende aktiviteter i fremtiden. Annonceringen skete dels mundtligt i foreningen, dels på vor hjemmeside, og flere af de fremmødte var da også kommet fordi foreningens medlemmer havde anbefalet dem det. Herudover havde vi opslag på Vejle Bibliotek og Vejle Byarkiv, samt sendt informationen til aviserne, og emailet det til »Netop nu«. Desværre fik vi ingen omtale i Budstikken.
Vi måtte grundet et andet arrangement på Byarkivet afvikle det åbne hus på et noget ubekvemt tidspunkt – lige midt i den normale aftenspisetid. 5 af vore medlemmer hjalp de 9 fremmødte på forskellig vis, og det er vort indtryk at alle havde et par gode timer. Konkret var resultatet at 4 gæster meldte sig ind i foreningen, og at én har gjort det senere. Alt i alt et tilfredsstillende resultat, men vi kan gøre det bedre næste gang.

Medlemsblad.
Såfremt interesse haves vil vi forsøge at udgive et medlemsinformationsblad. Inger Lund vil påtage sig redaktionen, og vi vil på næste medlemsmøde høre om der er eet eller to medlemmer der vil hjælpe med. Det er tanken at bladet skal sendes til de der ikke har email og udkomme to gange om året, dvs. midt efterår og midt forår.

Viborg tur?
Såfremt der er interesse vil bestyrelsen arrangere tur til Viborg landsarkiv. Datoen er foreløbigt fastsat til 2. uge af april. På mødet den 1. marts vil interessen herfor blive testet.

Generalforsamling.
Husk at forslag skal være bestyrelsen i hænde inden 22. februar.

Maj mødet.
Husk at deltagelse kræver tilmelding til Steen Hansen


Sidste nyt 7. December 2004.

Linksektionen er opdateret med et link til Cyndi's List og Østjyske Befolkningsvandringer.


Sidste nyt 19. November 2004.

Linksektionen er opdateret med et link til Hovedstadsarkiver.
De statslige, kommunale og private arkiver i København og på Frederiksberg er gået sammen om at præsentere ideer og hjælp til, hvordan man kan arbejde med de mange kilometer af skreven kulturarv, som arkivernes magasiner rummer.
Det er sjældent, at man kan finde alle de oplysninger i kun eet arkiv. Forfædrene har jo ikke begrænset sig til kun at sætte spor i statslige eller kommunale arkiver. Det vil altid være både og. Desuden vil der ofte i de private og emneorienterede samlinger være materiale, f.eks. erindringer eller fotos, som kan give mere stof til undersøgelserne i slægtens historie.
(Uddrag af omtale fra Landsarkivet for Sjælland)


Sidste nyt 7. November 2004.

Læsegrupper for foreningens medlemmer
Ved et af de foregående medlemsmøder blev der spurgt, om der var stemning for at danne nogle læsegrupper i gotisk håndskrift. Medlemmerne tilkendegav, at de var interesserede, og som et resultat heraf er der dannet to læsegrupper.
Vores kasserer Kai Jensen (se under kontakter) har påtaget sig opgaven at danne grupperne.
Formålet er at læse forskellige arkivalietyper. F.eks. skifter, retsprotokoller, kirkebøger, lægdsruller, brandtaksation og skøder.
Men det er ikke et kursus i slægtsforskning.

Det er besluttet, at starte 2 hold, der mødtes første gang tirsdag den 2. november.
Det ene hold er et formiddagshold (kl. 9-12), og det andet er et eftermiddagshold (16-19).
Man mødes på Arkivet.


Om tirsdagen den 2. november holdt Jacob B. Jensen fra Glud Museum foredrag om »Gods og fæstebønder - fæstebondens afregningsbøger«. Der var stor interesse om emnet, som det kan ses af billederne:
medlemsaften 2004.11.02 medlemsaften 2004.11.02


Sidste nyt 4. Oktober 2004

I sektionen med links er tilføjet et link til Gravsten i Vejle, som Torben Bank Sørensen og Joan Bedsted har registreret.

Sektionen med andre lokalhistoriske foreninger er opdateret.

Hvem-Forsker-Hvad sektionen er opdateret.

Programmet er opdateret.
Bemærk, at mødetidspunktet er flyttet fra klokken 19 til 19:15.